Több mint 50 ezren szavaztak külföldön, 17 ezernél több levélszvazatot hitelesítettek

Pénteken 18 óráig több mint 50 500 külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.

Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17 503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött – tájékoztat a Központi Választási Iroda (BEC).

A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz.

Összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki számukra, amelyeknél a következő program szerint voksolhatnak: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között; szombaton 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

A legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban és Olaszországban alakították ki: 143-at, illetve 142-őt. Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában pedig 72 szavazóhelyiség berendezését hagyta jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP). A Franciaországban élő román állampolgárok 50 szavazókörben voksolhatnak.

Valamennyi európai, afrikai és közép-ázsiai szavazókörzetben elkezdődött pénteken a voksolás az államfőválasztás második fordulója keretében. Romániai idő szerint 15 óráig a diaszpórában élők számára kialakított 835 szavazókörzetből 761 nyílt meg, ezeknél 24 113-an járultak az urnákhoz.

Új-Zélandon, Ausztráliában, illetve Kelet- és Délkelet-Ázsiában már lejárt az első szavazási nap, Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában pedig romániai idő szerint 17 órakor nyitottak a szavazóhelyiségek.

Befejezték a leválszavazatok regisztrációját

Az AEP bejelentette, hogy befejezte a levélben elküldött szavazatok borítékjára nyomtatott vonalkodók ellenőrzését és regisztrálását a leválszavazatokkal foglalkozó szavazókörzeteknél. A kiszabott határidőig, azaz november 21-én éjfélig 17 503 választó szavazatát tartalmazó borítékot hitelesítettek.

A levélben szavazó állampolgárok a www.votstrainatate.ro honlapon ellenőrizhezik, hogy borítékjuk megérkezett-e idejében. E-mailben értesítettek minden választót, akinek a voksát tartalmazó borítékot regisztrálták.

Az AEP közölte, hogy azoknak a választóknak, akiknek a szavazatát tartalmazó boríték nem érkezett meg idejében ahhoz, hogy regisztrálni tudják, értesítést küldtek e-mailben, hogy a hétvégén a hozzájuk legközelebb eső szavazókörzetben voksolhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?