Aggályosnak tartják az adatvédők a választói pótlisták átadását a pártoknak

A Nép Ügyvédjéhez fordult pénteken a személyes adatok védelmére specializálódott Maros megyei Az Adatvédelmi Szakértők Egyesülete (ASCPD) és a Fórum Expert Egyesület (AEF) a Központi Választási Iroda (BEC) egyik döntésével kapcsolatban, amely lehetővé teszi a politikai pártok megbízottjainak, hogy kérésére megkapják a szavazókörzeti választási irodáktól a választói pótlistákat.

Az ASCPD és az AEF aggályosnak tarja, hogy a pártok képviselői egy egyszerű kérés alapján, „valós érdekeltség vagy az adatvédelemmel és a titoktartással kapcsolatos megfelelő garanciák nélkül” megkapják a listákat, ezért a BEC határozatának megsemmisítését kérik.

A beterjesztés aláírói, Marius Dumitrescu és Septimius Pârvu, a két szervezet elnöke, rámutattak, hogy ha a szavazókörzeti választási iroda elnöke jóváhagyja a pótlisták másolását anélkül, hogy választási csalással kapcsolatos alapos gyanú merülne fel, „ezen adatok feldolgozása nem a törvény szerint történik".

Megjegyzik azt is, hogy az államfőválasztás első fordulóján a politikai pártok képviselői egy kérés alapján hozzájuthattak 1 071 752 itthon, valamint 650 159 külföldön szavazó román állampolgár pótlistára felvezetett adataihoz.

Az európai adatvédelmi irányelvben (GDPR) járatos szakemberek szerint a BEC-határozat figyelmen kívül hagy többrendbeli kockázatot, mint például a jogos érdekeltség fennállásának és a szavazók előzetes informálásának hiánya, valamint annak kockázata, hogy megváltozik az adatgyűjtés célja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?