EPP-tisztújítás: Johannis üdvözölte Tusk megválasztását

Klaus Johannis államfő üdvözölte szerdán, hogy Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt az Európai Néppárt (EPP) elnökévé választották, és úgy vélte: ez azt mutatja, hogy mind jobban eltűnik a kelet és nyugat közötti szakadék.

„Nagyon jól ismerem Donald Tuskot, és nagyon örülök, hogy nagy többséggel választották meg. Az a tény, hogy az EPP-nek először van kelet-közép-európai elnöke, nyilvánvalóan azt mutatja, hogy az EPP-ben jelentős nyitottság van az Európai Unió új tagjai iránt. Ez egyértelmű jele annak, hogy mind jobban eltűnik a kelet és nyugat közötti szakadék, hisz mi is azt akarjuk, hogy nőjön az életszínvonal és a román társadalom elérje a régi EU-s tagországok társadalmának érettségét” – mondta az államfő, amikor megérkezett az EPP csúcstalálkozójára, amely a páneurópai politikai család kongresszusának első napját zárta.

Donald Tuskot szerdán választották az Európai Néppárt elnökévé az EPP zágrábi kongresszusán. A tisztújításon az elnöki posztra Tusk volt az egyetlen jelölt: 491 támogató és 37 ellenszavazatot kapott.

A lengyel politikus, aki az EPP 1976-os alapítása óta a párt első kelet-közép-európai elnöke, Joseph Daul utódja lesz. Az EPP-nek eddig két belga (Leo Tindemans és Wilfried Martens), egy holland (Piet Bukman), egy francia (Joseph Daul) és egy luxemburgi (Jacques Santer) elnöke volt.

A kongresszus csütörtökön tíz alelnököt is választ, amelyre 12 jelölés érkezett: David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Siegfried Mureșan (Románia), Averof Neofytou (Ciprus), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Ivan Stefanec (Szlovákia), Antonio Tajani (Olaszország), Esther de Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária) és Johannes Hahn (Ausztria) személyében.

Az Európai Néppártnak 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Kapcsolódók

Kimaradt?