Aláírta Kövesi európai főügyészi kinevezését az EP és az EU Tanácsa

Aláírta szerdán este Laura Codruţa Kövesi európai főügyészi kinevezését az Európai Parlament (EP) részéről David Sassoli elnök, az Európai Unió (EU) Tanácsának részéről pedig Tytti Tuppurainen, európai ügyekért felelős finn miniszter.

A határozatot azt követően írta alá a kinevezési folyamatban résztvevő feleket képviselő két tisztségviselő, hogy az Európai Parlament Elnökök Értekezlete október 16-án megtette az utolsó lépést azért, hogy Laura Codruţa Kövesit kinevezzék az első európai főügyésznek.

Az Elnökök Értekezletének jóváhgyását megelőzte az EP és az EU Tanácsa tárgyalói között létrejött szeptemberi megállapodás az Európai Ügyészség új vezetőjének kinevezéséről Laura Codruţa Kövesi személyében.

Az Európai Unió Tanácsa október 14-én formálisan is jóváhagyta Laura Codruţa Kövesi, a román korrupcióellenes ügyosztály (DNA) volt vezetőjének kinevezését európai főügyésszé.

Az Európai Ügyészség (EPPO), amely várhatóan 2020 végén kezdi meg működését, független intézmény lesz, amelynek feladata az EU költségvetését érintő bűncselekmények, például korrupció vagy határokon átnyúló csalások kivizsgálása, vagy a 10 millió eurónál nagyobb kárt okozó áfacsalások üldözése, kivizsgálása, az elkövetők büntetőeljárás alá vonása. A bűncselekmények listáját a jövőben ki lehetne terjeszteni például a terrorcselekményekre. Eddig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Az intéményben részt nem vevő öt állam – Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia – bármikor csatlakozhat.

Az Európai Ügyészség székhelye Luxemburgban lesz, és a főügyészből és a résztvevő országok egy-egy ügyésze által alkotott ügyészi kollégiumból áll. A kollégium koordinálja a vizsgálatokat, amelyeket az egyes résztvevő államokban a delegált ügyészek folytatnak. A Tanács prioritása, hogy az Európai Ügyészség 2020 novemberében megkezdje működését.

Laura Codruţa Kövesi mint első európai főügyész hétéves mandátumot kap. Feladata elsősorban az Európai Ügyészség operatív és adminisztratív struktúrájának felépítése, valamint a jó munkakapcsolatok kiépítése a nemzeti igazságügyi hatóságokkal. „A Tanács továbbra is figyelemmel kíséri az ügyészség megalakulását annak érdekében, hogy egy hatékony és eredményes EPPO jöjjön létre, amely az EU forrásokkal való visszaélés, korrupció és csalás elleni küzdelem pillérévé válik" – mondta Anna-Maja Henriksson finn igazságügyi miniszter, az EU tanácsának elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?