Lángokban áll Barcelona központja (GALÉRIA)

Elharapózott az erőszak szerdáról csütörtökre virradóra Barcelonában, ahol a katalán függetlenség hívei kilenc szeparatista vezető hétfői elítélése miatt tiltakoznak. A BBC beszámolója szerint szerdán lángoló barikádokat emeltek a tüntetők Barcelonában, majd kövekkel támadtak a rendőrökre.

Reggel legalább kilenc utca maradt lezárva Barcelonában, ahol megkezdték az éjszakai összecsapások nyomainak eltakarítását. Törmelékhalmok, törött üvegek borítják az aszfaltot, amelyre több helyen ráégtek a barikádként használt, felgyújtott műanyag kukák. Körülbelül egy tucatnyi személyautó és motor is kiégett ezekben az utcákban.

A katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetés miatt meghirdetett, kezdetben békés tüntetéseken több ezer ember vonult utcára szerda este például olyan nagyvárosokban mint Lleida, Tarragona, Girona és Barcelona. A megmozdulások azután fordultak összetűzésekbe, hogy radikális tüntetők csoportja dobálni kezdte a rendfenntartókat üvegekkel, felszedett utcakövekkel, petárdákkal. A hatóság válaszul gumibottal, gumilövedékkel kezdte oszlatni a tömeget.

A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak, ahol a katalán belügyi tanácsos hivatalának környékén tűztek össze a rendőrök és a kapucnit, arcukat eltakaró kendőt viselő tiltakozók, akik a politikus lemondását követelték a katalán rendőrök kemény fellépése miatt az elmúlt napok tüntetésein.

A spanyol hatóságok már kutatják a tüntetések szervezőit. A BBC értesülései alapján nem lesz könnyű dolguk, aszerint ugyanis a tiltakozásokat decentralizáltan, a Tsunami Democratic nevű telefonos alkalmazás segítségével szervezik.

A zavargásokat Katalónia elnöke, Quim Torra is elítélte. „Ennek azonnal véget kell vetni. Semmi sem indokolhatja az autók felgyújtását, vagy bármilyen más vandalizmust” – mondta. Torra, aki amúgy maga is a függetlenség támogatója, azután nyilatkozott, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök külön megkérte erre telefonon. A katalán parlamentben többségben levő függetlenségpártiak amúgy korábban azt mondták, folytatják küzdelmüket azért, hogy Katalónia népszavazáson mondhassa ki függetlenségét Spanyolországtól.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?