banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Folytatódtak a tüntetések és az összetűzések kedd este Katalóniában

Folytatódtak a tüntetések és az összetűzések a rendőrséggel kedd este is Katalóniában. Legalább 74-en megsérültek.

Barcelonában a spanyol központi kormány képviselete előtt a függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet ellen tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet őrző rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok gumibotokkal és gumilövedékekkel visszaszorították őket.

A tüntetők barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat is felgyújtottak. A katalán fővárosban több mint 100 repülőjáratot töröltek, miután a járatokon dolgozó személyzet tagjai képtelenek voltak felszállni a gépekre a tüntetések miatt. Délután öt órakor utasok tömegei vártak hosszú sorokban, hogy busszal vagy taxival a városközpontba jussanak, míg a rendőrség utasítást nem kapott, hogy feloszlassa a tömeget a reptér környékén. Ekkor 56 ember sérült meg, közülük tíz embert kórházba szállítottak. 

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is. Tüntetés zajlott Gironában is, szintén a kormányképviselet előtt, ahol sajtóbecslések szerint mintegy kilencezren voltak.

Nap közben is folyamatosak voltak a különböző utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?