Több kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított a 112-es segélyhívószámmal, az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozással és az uniós kiberbiztonsági szabályokkal kapcsolatos irányelv megszegése miatt több uniós tagállam, többek közt Románia ellen.

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön úgy határozott, hogy felszólító levelet küld többek között Romániának, amiért nem hajtotta végre a gyermekek szexuális bántalmazása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat.

Ezen kívül a bizottság két, indoklással ellátott véleményt küldött; az egyikben a tűzfegyverekre vonatkozó új uniós szabályok hazai törvényekbe való beiktatását kéri, a másikban pedig felszólítja Romániát, hogy gördítse el az akadályokat a földgáz exportjának útjából. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Románia ellen, amiért az nem tartotta magát kötelezettségeihez a 112-es segélyhívószám és az uniós kiberbiztonsági szabályok tekintetében.

Az Európai Bizottság közleményéből kiderül, Románia mellett Bulgária, Litvánia, Málta, Németország, Svédország és Szlovákia is felszólító levelet kapott, hogy ültesse gyakorlatba a gyermekek szexuális bántalmazását és kizsákmányolását felszámoló uniós szabályokat. Az Európai Unió (EU) szigorú szabályokat ír elő a hasonló visszaélések Európa-szerte büntetendővé tételére vonatkozóan, amelyek súlyos szankciókat rónak az elkövetőkre, biztosítják a gyermekáldozatok védelmét, legfőképpen pedig támogatják az ilyen bűncselekmények megelőzését.

A direktíva a gyermekek online szexuális zaklatása elleni küzdelemre irányuló különleges intézkedéseket is tartalmaz. Az új intézkedések végrehajtásával szinte minden tagállam késlekedett, mivel az irányelv rendkívül átfogó. A Bizottság tudatában van az irányelv támasztotta kihívásoknak, azonban a gyermekek szexuális visszaélésekkel szembeni hatékony védelmének biztosítása érdekében minden tagállamnak teljeskörűen meg kell felelnie az irányelv rendelkezéseinek, mutat rá a közlemény. Az EB ezért úgy határozott, hogy hét tagállam ellen kötelezettségszegési eljárást indít az irányelv nemzeti jogba való helytelen átültetése miatt.

Az Európai Bizottság csütörtökön indoklással ellátott véleményt küldött Romániának és további 19 tagállamnak, amelyben a tűzfegyverekre vonatkozó új uniós szabályok hazai törvényekbe való beiktatását kéri. A brüsszeli testület ugyanakkor csütörtökön kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött Bukarestnek, amiért az nem törölte el a tagállamok közötti földgáz-kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat a belső földgázpiacra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően.

Az EB 2014 júliusában indoklással ellátott véleményt küldött a román hatóságoknak, mivel a nemzeti jogszabályok akadályokat gördítenek az áruk egységes piacon belüli szabad mozgása elé. Miután a Bizottság értékelte az energiatörvény Románia által elfogadott közelmúltbeli módosításait, úgy találta, hogy az továbbra is tartalmaz egy, a földgáznak elsősorban a román piacon való értékesítésére vonatkozó, az uniós jogot sértő kötelezettséget, tájékoztat közleményben az európai hatóság.

Azzal, hogy arra kötelezi a romániai termelőket, hogy a hazai piacon való értékesítést részesítsék előnyben, a Bizottság meglátása szerint a jelenlegi jogi keret indokolatlan akadályokat állít a romániai gázexport elé, ezért felszólítja Romániát, hogy számolja fel ezen akadályokat, áll a közleményben. Romániának két hónap áll most rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Amennyiben erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Bíróság elé terjeszti az ügyet.

Három kötelezettségszegés

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított a 112-es segélyhívószám, az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás és az uniós kiberbiztonsági szabályok tekintetében több uniós tagállam, többek közt Románia ellen.

„Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy kötelezettségszegési eljárást indít több olyan tagállammal szemben, amely nem tett eleget a digitális egységes piaccal kapcsolatos kötelezettségeinek. Felszólító levelet küld több uniós tagállamnak az alábbiakkal kapcsolatban. Egyrészről Ausztriának, Belgiumnak, Görögországnak, Magyarországnak, Romániának és Szlovéniának, mert nem nyújtottak be információt a hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó uniós jog szerint azonosított alapvető szolgáltatásokat biztosító szereplőkről. Másrészt Horvátországnak, Csehországnak, Németországnak, Görögországnak és Spanyolországnak, amiért nem hajtották végre eredményesen a 112-es segélyhívószámra vonatkozó, különös tekintettel a fogyatékkal élő felhasználók egyenértékű hozzáférésének biztosítására” – olvasható az EB tájékoztatásában.

Ciprus, Franciaország, Románia, Szlovákia és Spanyolország az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozással szembeni fellépésről szóló uniós rendelet késedelmes átültetése miatt fog felszólító levelet kapni a Bizottságtól. A késedelem a területi alapú tartalomkorlátozással kapcsolatos szabályok megsértése esetén alkalmazandó intézkedések, többek között a nemzeti végrehajtó szervek által az uniós szabályokat megszegő vállalkozásokra alkalmazandó szankciók elfogadását és bejelentését érintik.

Az érintett tagállamoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ha erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt küld az érintett tagállamnak, vagy adott esetben az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti – derül ki a közleményből.

Kapcsolódók

Kimaradt?