banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Az EB határozott intézkedéseket ígért a román jogállamisági helyzet ügyében

Gyors és határozott intézkedéseket fog hozni az Európai Bizottság a friss romániai jogállamisági fejleményekre, egyebek között arra is reagálva, hogy a bukaresti képviselőház múlt héten elfogadta a büntetőjog vitatott módosításainak egy részét - jelentette ki kedden a brüsszeli testület szóvivője.

Margarítisz Szkínász újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy a bizottság korábbi figyelmeztetéseinek megfelelően minden rendelkezésre álló eszközzel fel fog lépni az ügyben. További részleteket nem árult el. A szakemberek szerint ugyanakkor elsősorban kötelezettségszegési eljárásról vagy esetleg az alapszerződés hetes cikke szerinti, képletesen atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárásról lehet szó.

A széles körben bírált módosítás egyebek mellett csökkenti az elévülési határidőket és megszünteti a hivatali gondatlanság büntethetőségét. A reformok bírálói szerint a kormánypárt csak korrupt politikusainak megmentése érdekében próbálja politikai pórázra kötni az igazságszolgáltatást és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?