Joseph Daul EPP-elnök: a PSD és az ALDE nem méltó a kormányzásra

A büntetőtörvénykönyv módosításának megszavazásával a PSD–ALDE koalíció „ismét megmutatta igazi arcát” – fejti ki az Agerpreshez eljuttatott közleményében Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Daul ijesztőnek tartja, hogy egy EU-tagállam kormánykoalíciója úgy változtatja meg a btk.-t, hogy azzal menekítsen a felelősségrevonás alól pártvezetőjet és más politikusokat.

Joseph Daul szerint a Romániában hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) „egyrészt nem Európa-párti, másrészt nem méltó arra, hogy kormánykoalíció legyen”.

„Az ilyen akciók negatívan érintik a romániai korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltatás egészének működését. Ennél is rosszabb, hogy a Románia EU-csatlakozása utáni sikeres reformokat a jelenlegi kormánykoalíció megkérdőjelezi” – olvasható a közleményben.

Az Európai Néppárt elnöke szerint a PSD–ALDE büntetőjogot érintő kezdeményezései összeegyeztethetetlenek a jogállam alapelveivel, az európai megállapodásokkal, és „teljes mértékben ellenkeznek több millió becsületes román állampolgár érdekeivel”.

„Hihetetlen, hogy egy EU-s tagállam kormánytöbbsége, egy olyan államé, amely az EU Tanácsának elnöki tisztségét tölti be, továbbra is lábbal tiporja az európai szabályokat és normákat. Az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején a román kormány az európai értékek tiszteletben tartásának mintaképe kellett volna legyen, de erre az első naptól kezdve képtelen volt” – fogalmaz a francia politikus.

Az EPP elnöke kéri a román kormányt, hogy azonnal intézkedjen a Velencei Bizottság minden ajánlásának gyakorlatba ültetése érdekében, valamint tartsa magát az Európai Bizottság azon ajánlásaihoz is, amelyek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott legutóbbi jelentésben szerepelnek.

„A független igazságszolgáltatási rendszer nem egy luxus, és nem azért van, hogy egyeseknek kedvezzen, hanem a valóban működőképes demokráciák szükséges velejárója, amelynek minden román állampolgárt kell szolgálnia” – szögezi le Daul.

Az Európai Néppárt elnöke ugyanakkor gratulált Klaus Johannis államfőnek ahhoz, hogy „tekintettel a helyzet súlyosságára”, referendumot írt ki a romániai igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?