Új mozgalom létrehozását tervezi az MSZP-s Szanyi Tibor

Új mozgalom létrehozását tervezi Szanyi Tibor magyar politikus, aki párttagságának felfüggesztését vitatva továbbra is a Magyar Szocialista Párt alelnökének tartja magát.

Szanyi Tibor szerdán az M1 aktuális csatornán közölte, a „munkanevén" Bal Blokknak hívott mozgalomról augusztus végén Horányban, a „Baloldali Sziget fesztiválon" szeretné az első bejelentéseket megtenni.

A mozgalomhoz csatlakozni szándékozókat a műsorban nem nevezte meg, de elmondta, több emberrel tárgyalt már, akikkel „kétségtelenül egyetértenek abban, hogy vétek magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket".

Mivel 2022-ig – az idei önkormányzati választásokat leszámítva – nem lesz igazi választási szituáció, ez jó időszak az újszerű, innovatív mozgalmak felépítésére – hangsúlyozta.

A politikus úgy vélekedett, az MSZP által az európai parlamenti választáson elért 6 százaléknál jóval nagyobb a baloldali érzelmű polgárok aránya Magyarországon, ezért „méltatlan", amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke produkált. Sok a kihívás – például a klímaváltozás és a társadalmi széttagoltság oldása –, amelyeket nem lehet „olyan cirkuszi mutatványokkal elfedni, mint amit a párt elnöke művel" – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy alelnökként tett javaslatai napirendre sem kerültek, ugyanis – mint mondta – Tóth Bertalan kft.-ként működteti a pártot, és ez meggátolja a párbeszédet.

Párttagságának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta, kedden fegyelmi tárgyalást tartottak, amelyen a tanács nem osztotta az elnökség pénteken hozott döntését, „tehát ilyen értelemben most egy másik szituáció van".

Kapcsolódók

Kimaradt?