Sar-gentini: magyarországi EP-képviselő kér kivizsgálást Sógorral szemben

Arra kérte levelében az Európai Parlament elnökét Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő, hogy vizsgálják ki Sógor Csaba Sargentinivel kapcsolatos kijelentését.

Antonio Tajani EP-elnöknek írt levelében Szanyi Tibor képviselő azt írta, Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője „brutális verbális támadást” intézett Judith Sargentini ellen Strasbourgban. Azt kéri az elnöktől: vizsgálja ki az ügyet és tegyen lépéseket Sógorral szemben.

Számos magyarul beszélő állampolgár számára sokkoló volt Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő Strasbourgban, szeptember 12-én, a szavazatmagyarázatok alatt elhangzott beszéde – írta Szanyi Tibor. Szerinte a  holland politikus által készített jelentéséről szóló szavazás után Sógor durván megsértette a képviselőtársát.

A levezető alelnök nem észlelhette a kihágást, írja, mivel a tolmácsok nyilvánvalóan elsiklottak e kényes helyzet felett, „de úgy vélem, hogy egy példátlan és elfogadhatatlan támadás történt Judith Sargentini európai parlamenti képviselő személye és jelentése ellen, azzal, hogy a magyar nyelvvel »játszva« Sógor Csaba gúnyt űzött a képviselő asszony nevéből.”

Mint azt megírtuk, a polgári foglalkozását tekintve református lelkész politikus kijelentette: „nem csak SZAR-gentinit”, hanem mindazokat minősíti jelentés, akik szavazatukkal támogatták a magyar kormány megbüntetését. Sógor Csaba a holland képviselőnő nevének első három betűje után hatásszünetet tartott. Az RMDSZ politikusa utólag elnézést kért, ha megsértett valakit. Szerinte a "parlamenti felszólalásából kiragadott és félreértelmezett részlet" nem volt szándékos

Kapcsolódók

Kimaradt?