Vincze Loránt az EP-ben: a többséghez kell eljuttatnunk a kisebbségek üzenetét

Még mindig sok uniós állampolgár van, aki nem tud a Minority SafePack kezdeményezésről, az a célunk, hogy hozzájuk is eljuttassuk üzenetüket, támogatásukat kérjük. Beszélnünk kell a céljainkról az európai fővárosokban, el kell nyernünk a politikai támogatásukat – mondta csütörtökön Vincze Loránt Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a Kisebbségi frakcióközi munkacsoportban mutatta be az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket és stratégiai irányt.

A FUEN-elnök által vezetett delegációnak Daniel Alfreider FUEN-alelnök és Jens A. Christiansen, a FUEN Európai Párbeszéd Fórumának vezetője is tagja volt, az ülést pedig Schöpflin György EP-képviselő, az európai polgári kezdeményezések EP-jelentéstevője vezette.

A FUEN elnöke örvendetesnek nevezte, hogy minden alkalommal újabb és újabb lépésekről számolhat be az MSPI kapcsán a kisebbségi intergroupban, és hozzátette: bár 1 218 385 aláírás gyűlt össze, és 11 országban lépte át a küszöböt a kezdeményezés, még mindig nem értek az út végére, hiszen a végső cél az európai kisebbségvédelmi törvénycsomag megalkotása. A következő hetekben a Minority SafePack kezdeményező bizottsága és a FUEN levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy kiderüljön: hajlandó-e az intézmény érdemben foglalkozni a kezdeményezéssel. Amennyiben nem kapnak biztató visszajelzést, a kezdeményező bizottság megvárja az aláírások benyújtásával az új Európai Bizottság felállását.

A dél-tiroli ladin kisebbséget képviselő Daniel Alfreider FUEN-alelnök szerint a Minority SafePack remek lehetőség volt arra, hogy a kisebbségek megmutassák magukat, hogy befele és kifele is jelezzék: itt vannak. „A kisebbségeknek védelemre van szükségük, ezért falakat építenek maguk köré. Most azonban magunk bontottuk le ezeket a falakat, és rátaláltunk azokra a közösségekre szerte Európában, akikkel közösek az értékeink és céljaink” – mondta a Dél-tiroli Néppárt politikusa, hozzátéve: a következő hónapok feladata a többség maguk mellé állítása, ennek érdekében ők már elkezdték a tárgyalásokat az új olasz kormánnyal, és arra kérte a jelen lévő EP-képviselőket, ők is lobbizzanak országukban a kezdeményezésért.

A németországi dán Jens A. Christiansen szerint tudomásul kell venni, hogy ha meg akarjuk menteni Európát, akkor ennek a kisebbségpolitika az egyik eszköze, mivel az nem megosztja, hanem egységessé teheti Európát azáltal, hogy egyenlő jogokat biztosít az állampolgároknak. Hozzátette: a kisebbségi jogok kérdése jelenleg Közép-Kelet Európában számít fontos témának, de Nyugat-Európának is sokkal aktívabbá kell válnia ebben az ügyben, hiszen ez egész Európa érdeke.

Az ülésen többek között Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es, iletve Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselő is felszólalt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?