Pozsony ígéri: eltörlik a magyar himnusz éneklésének korlátozását

„Megegyeztünk, a kormánykoalíció megoldja az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát” - jelentette be Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke pénteken a külföldi országok himnuszának éneklését korlátozó jogszabály kapcsán. A politikus szerint a módosításban nem volt ártó szándék - írja az MTI.

Mint korábban írtuk, az állami jelképekre vonatkozó jogszabály vonatkozó módosítását még március 27-én fogadták el. A felháborodást a módosítás azon része váltotta ki, amelyik nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozza a külföldi országok himnuszának éneklését, amikor a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. A törvény lex DAC néven lett ismert, miután láthatóan a Dunaszerdahely csapatára (DAC) szabták, amelynek meccsei előtt a Magyarországról érkező szurkolótábor mindig elénekelte a Himnuszt. Sőt néha még a székely himnuszt is.

A csütörtökön kipattant ügyben a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és más politikusok is a törvény megvétózására szólították fel Andrej Kiska szlovák államfőt, aki azt nyilatkozta: a jövő héten jelenti be ezzel kapcsolatos döntését. Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: ígéretet kapott Kiskától a törvény megvétózására, ami egy ilyen esetben ismét a parlament elé kerülne. A párt képviselőinek többsége egyébként – szerintük tévedésből – megszavazta a módosítást. A képviselőik később elnézést kértek, a magyar–szlovák párt frakcióvezetője felajánlotta lemondását is.

Andrej Danko - aki a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a módosítást benyújtó Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke is egyben - pénteken azt mondta, a módosításban nem volt ártó szándék, a korlátozás egyébként is csak az állami ünnepekre és egyéb ünnepnapokra vonatkozott volna, és a módosítás szövege ezzel összefüggésben tesz említést más országok himnuszáról. A politikus leszögezte: az előállt problémát "az elnök segítségével vagy anélkül", de megoldja a kormánykoalíció, úgy, hogy mindenki elégedett legyen és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

"Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, hogy pontosítsuk a dolgot. Megoldjuk a problémát, megegyeztünk" - mondta Andrej Danko, bár szerinte az államfő már a pozsonyi parlament csütörtöki voksolása előtt visszaadhatta volna a törvényt, de annak ellenére, hogy kérték tőle, ezt nem tette meg.

Vincze Loránt: erre is jó az MSPI

A Szlovákiában történtekre utalt az RMDSZ EP-választási programját bemutató kolozsvári sajtótájékoztatón Vincze Loránt képviselőjelölt, a FUEN elnöke is. A Maszolnak elmondta, az RMDSZ és a FUEN által beterjesztendő Minority SafePack (MSPI) kisebbségvédelmi csomag elfogadása esetén többé nem fordulhat elő, hogy a tagállamokban a kisebbségek rovására módosuljanak törvények.

Vincze tájékoztatása szerint az európai kisebbségvédelmi törvény révén a kisebbségi jogok vagy egy részük az Európai Unió kompetenciájába kerül. Ellenőrizhetővé válna például, hogy egy tagállam betartja-e a saját törvényeit a kisebbségvédelem területén. „Köztudott, hogy Románia sok esetben a saját törvényeit sem tartja be ezen a téren” – magyarázta az RMDSZ képviselőjelöltje.

Ugyanakkor jogelvvé válna, hogy a már meglévő jogi keretek a kisebbségek rovására nem módosulhatnak, mint ahogy most Szlovákiában történt. „Ami a pozsonyi parlamentben történt, az egy hirtelen nacionalista fellángolás volt. Az EU rá tudna szólni a tagállamokra, ha pillanatnyi politikai hangulattól indítva ilyen megszorító intézkedéshez folyamodnak” – mondta Vincze Loránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?