New Yorkban vádat emeltek a venezuelai alelnök ellen

New Yorkban vádat emeltek Tareck El Aissami venezuelai alelnök és ipari miniszter ellen – jelentette be manhattani államügyészség.

A Maduro-kormány tagja ellen az amerikai pénzügyminisztérium kábítószer-kereskedelem miatt hozott szankcióinak megsértése miatt emeltek vádat egy manhattani szövetségi bíróságon.

A venezuelai politikus „hatalmi helyzetét használta fel arra, hogy bekapcsolódjék a nemzetközi kábítószer-kereskedelembe" – közölte a manhattani államügyészség. El Aissami ezzel megkerülte azokat a szankciókat és megsértette azt a törvényt, amelyeket a drogbárók ellen hoztak.

A 44 éves Tareck El Aissami ellen az amerikai belbiztonsági minisztérium évek óta folytat nyomozást kokainnal kereskedő bűnözői hálózatokhoz és a libanoni Hezbollah szervezethez fűződő kapcsolatai, valamint pénzmosás gyanúja miatt. A Trump-kormányzat 2017 februárjában már szankciókkal is sújtotta a libanoni-szíriai gyökerű, de Venezuelában született politikust.

Washingtonban a Világbank egyik intézménye, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja közleményben jelentette be, hogy a venezuelai kormánynak 8.7 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie a texasi ConocoPhillips olajipari vállalatnak azért, mert 2007-ben államosította az amerikai cég venezuelai vagyonát.

Kelly B. Rose, a houstoni székhelyű ConocoPhillips jogi igazgatója közleményben fejezte ki megelégedettségét a választott bírósági döntéssel. „Ez megerősíti azt az alapelvet, miszerint a kormányok nem sajátíthatnak ki törvénytelenül magánberuházásokat a megfelelő kompenzáció megfizetése nélkül" – hangsúlyozta a vállalati állásfoglalásban Kelly B. Rose.

2007-ben még az azóta elhunyt Hugo Chavez elnök irányította Venezuelát, és az államosításkor – amely érintette a brit British Petroleumot és a francia Total olajvállalatokat is – ugyan elkötelezte magát a kártérítés mellett, de nem volt hajlandó a vállalatok valódi értékét megfizetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?