Venezuela: a legfelsőbb bíróság dönt majd Guaidó sorsáról

A venezuelai legfelsőbb bíróság fog dönteni a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó sorsáról, miután Kolumbiából visszatér hazájába – jelentette ki Samuel Moncada venezuelai ENSZ-nagykövet csütörtökön.

„Venezuelának vannak saját intézményei, van nekünk legfelsőbb bíróságunk, és éppen a legfelsőbb bíróság fog dönteni erről a kérdésről (Guaidó sorsáról)” – közölte újságírókkal Moncada, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitatták a venezuelai helyzetet.

Moncada kijelentésére reagálva Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja arra figyelmeztetett, hogy Guaidó őrizetbe vétele esetén Caracas „szembesülni fog sok ország jelentős reakciójával”. Mint mondta, globális válaszra lesz szükség kényszerintézkedés esetén.

Guaidó egy hete Kolumbiában tartózkodik. A legfelsőbb bíróság kiutazási tilalmával dacolva, az ellenzéki többségű parlament engedélyére hagyatkozva, a múlt pénteken utazott a venezuelai határnál fekvő kolumbiai Cúcuta városba, hogy megpróbálja bejuttatni a javarészt az Egyesült Államok által küldött humanitárius segélyeket Venezuelába. A Nicolás Maduro államfőhöz hű fegyveres erők azonban útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, egyes hírek szerint legalább négyen meghaltak, és mintegy 300-an megsebesültek. A segélyeket szállító két teherautó kigyulladt. Sokak szerint ugyanakkor a segélyek mögött amerikai érdek húzódik meg.

A tizennégy amerikai országot számláló Limai Csoport hétfői bogotái ülése után Guaidó bejelentette, hogy még a hét folyamán hazatér.

A Biztonsági Tanács csütörtöki ülésén Oroszország és Kína megvétózta azt az amerikai határozati javaslatot, amelyben a testület felszólította volna Venezuelát, hogy tartson “szabad és tisztességes” elnökválasztást, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segélyek szabadon bejuthassanak az országba.

Kapcsolódók

Kimaradt?