Visszatért Venezuelába az önjelölt elnök

Megérkezett hétfőn a venezuelai fővároshoz, Caracashoz közeli Simón Bolívar nemzetközi repülőtérre az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, akit civilek és a nemzetközi közösség képviselői fogadtak érkezésekor.

"Itt vagyunk" - mondta újságíróknak Guaidó, hozzátéve, hogy folytatják az utcai megmozdulásokat.

Hírügynökségek szerint az ellenzéki vezető hazatérésével a letartóztatását kockáztatja, mivel figyelmen kívül hagyta a vele szemben egy előzetes vizsgálat részeként elrendelt kiutazási tilalmat, és latin-amerikai körútra indult, hogy további támogatókat szerezzen magának a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolás Maduróval szemben.

"Mindnyájan tisztában vagyunk a politizálás kockázataival Venezuelában" - közölte újságírókkal Guaidó, aki üdvözölte a jelen lévő diplomatákat és a sokaságot, amely azt kiabálta: "Igenis lehet!".

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták gyűltek össze, hogy fogadják és kísérjék a venezuelai ellenzéki vezetőt. Az EFE korábbi beszámolói szerint venezuelaiak százai kezdtek el gyülekezni országszerte a Guaidó által meghirdetett megmozdulások alkalmából.

A venezuelai ellenzéki vezető arra figyelmeztetett: "Maduro úgy fog tenni, mintha soha nem próbált volna meg elnyomni és megosztani minket", ezért felszólította az állampolgárokat, hogy folytassák az utcai megmozdulásokat.

A Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence hétfői Twitter-bejegyzésében "gyors reagálást" ígért abban az esetben, ha az ellenzéki vezetőt visszatérését követően megfenyegetik, megfélemlítik, vagy ha erőszakot alkalmaznak vele szemben a venezuelai hatóságok.

Az EFE megjegyzi, hogy bár a Maduro-kormány még nem reagált Guaidó visszatérésére, az ellenzéki vezető belső köre szerint valós a veszélye annak, hogy letartóztatják őt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?