Forintmilliárdokat utalt ki a magyar kormány erdélyi szervezeteknek

Összesen 32,8 milliárd forintot utalt ki a magyar kormány különböző határon túli szervezeteknek és intézményeknek. A Sapientia Alapítvány egymagában közel 10 milliárd forintot kapott, de jutott pénz a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi labdarúgóklubnak is.

A Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról című kormányhatározat december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben – szúrta ki a portfolio.hu. Szövege szerint miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintettnek a Bethlen Gábor Alap bevonásával.

Az összeg jelentős részét erdélyi szervezetek és intézmények kapják. A Sapientia Alapítványnak 3,5 milliárd forintot utaltak ki a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására, 4,15 milliárd forintot az alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseinek finanszírozására és 2,52 milliárd forintot az ingatlan-beruházásaira.

Kapott támogatást különböző céljaira az Erdélyi Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, az Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség és az Iskola Alapítvány is. Ugyanakkor a magyar kormány 170 millió forintot utalt ki a FK Csíkszereda Egyesületnek a Márton Áron Tehetséggondozó Központjának működtetésére, 2 milliárd forintot a csíkszeredai klub működésére és fejlesztésére, illetve 2,1 milliárd forintot a Sepsi OSK működésének és fejlesztésének a támogatására.

Kapcsolódók

Kimaradt?