Rakétákat lőttek ki Gázából, Izrael légicsapásokkal válaszolt

Előző éjjel izraeli kommandósok titkos küldetést hajtottak volna végre Gázában, de az megbukott, tűzharc tört ki, a Hamász pedig az előrehaladott tűzszüneti tárgyalások ellenére ellentámadást indított rakétákkal.

Egy óra alatt mintegy száz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a környező dél-izraeli településekre hétfő délután. Az izraeli hadsereg harci repülői pedig válaszul légicsapásokat mértek a palesztinok lakta területen az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet erődítményeire.

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint két palesztin meghalt, hárman pedig megsebesültek. Egy gázai gránát pedig egy buszt talált el Izraelben, egy tizenéves súlyosan megsebesült. Izrael déli részén a tengerparthoz közeli területektől egészen a Holt-tenger térségéig sorra megszólaltak a légvédelmi szirénák.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában és járművel behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos információgyűjtő küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt – nagyon ritka egyébként, hogy izraeli titkos küldetéseket lebuktatnak, jegyzi meg a BBC.

Ezután tűzharc tört ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésekor az izraeli légierő számos rakétát lőtt ki gázai célpontokra.

A Holt-tenger mellett lévő Ein Gediben is működésbe léptek a légvédelmi eszközök – ilyen ott soha nem fordult elő egyik eddigi gázai háború idején sem. A vaskupola védelmi rendszer megsemmisítette a lakott területre irányzott lövedékek jelentős részét, de négy rakéta lakóövezetben csapódott be, tízen sebesültek meg, jellemzően srapnelektől, és több helyen tűz ütött ki.

Az övezet melletti Sderot és Netivot városokban szinte folyamatosan szóltak a szirénák, de a Gázától jóval távolabbi, több tíz kilométerre lévő Ashdod és Beer Sheva nagyvárosok lakót is felszólította a polgári védelem, hogy tartózkodjanak az 1992 óta épített lakásokban a beépített, biztonságot nyújtó betonszobák vagy a régebbi lakások esetén az óvóhelyek közelében.

A Hamász vezérkarában délelőtt határozhattak az éjszakai izraeli akció megbosszulására indított támadásról, miután eldöntötték, hogy az előrehaladott tűzszüneti tárgyalások folytatása helyett a fegyverek bevetésével próbálják rákényszeríteni Izraelt helyzetük javítására. A hétfői rakétatámadásért a Hamász és a nála kisebb, de szélsőségesebb Iszlám Dzsihád szervezet vállalta a felelősséget.

A vasárnapi hét palesztin áldozat eltemetése után hétfőn a Hamász vezetői rejtekhelyeikre vonultak, és kiürítették a szervezet erődítményeit is. Ezért az izraeli ellentámadás lehetőségei korlátozottak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a katonai vezetéssel rendkívüli értekezleten vett részt a további lépések meghatározására. Izrael déli részén megtiltották a sok ember részvételével tervezett rendezvények, köztük a sportmérkőzések megrendezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?