Rövid idő alatt több százezerrel nőtt Peru lakossága

Több mint fél millió venezuelai menekült el a hazájából Peruba, mielőtt lejárt a befogadásukra kijelölt határidő, október 31-e – közölte a dél-amerikai ország migrációs hivatala helyi idő szerint pénteken.

A helyi RPP Noticias adónak Roxana de Águila, a felügyelet vezetője a számadatokat ismertetve elmondta, a Kolumbiából és máshonnan belépő venezuelaiak száma fokozatosan nőtt a napi 1300-ról 2000-re október elején, a hónap végére pedig napi 5000-re nőtt a számuk.

Számukra a limai kormány ideiglenes tartózkodási engedélyt ad meg, ezekért december 31-ig lehet folyamodni. Az engedély együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével. A gazdasági és politikai válság elől Peruba menekült venezuelaiak 30 százaléka fiatalkorú.

Közben szomszédos Kolumbia kormánya pénteken a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy a térség kezelni tudja a tartós időre beutazó venezuelaiak okozta nehézségeket. Carlos Holmes Trujillo külügyminiszter a sajtónak bemutatott egy rövid és középtávra szóló stratégiai tervet a teendőkről. Adomány jellegű segítségre van szükség – mondta.

A Világbank egy Bogotában pénteken ismertetett tanulmánya szerint egymilliárd dollárt is elérő kiadásokkal kell számolni a menekültek miatt Kolumbiában. A szakértők arra is kitértek ugyanakkor, hogy a venezuelaiak tömeges bevándorlása hosszabb távon gazdasági növekedést is kiválthat.

Kapcsolódók

Kimaradt?