Török külügyminiszter: még nincs meg a szaúdi újságíró holtteste

Még nincs meg a holtteste az október 2-án Isztambulban a szaúdi főkonzulátuson rejtélyes körülmények között meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságírónak, Dzsamál Hasogdzsinak - közölte Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter hétfőn Isztambulban egy sajtótájékoztatón.

Çavuşoğlu egyúttal hangsúlyozta: a török hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy kiderítsék, kik állnak a gyilkosság hátterében. A török külügyminiszter felszólalásában hasznosnak nevezte, hogy a török és a szaúdi főügyész megosztja egymással a két fél párhuzamosan folytatott vizsgálatainak információit. Nem szabad elhúzódnia a nyomozásnak, minél hamarabb le kell záródnia, az egész világ a teljes igazságra kíváncsi - tette hozzá Çavuşoğlu.

A szaúd-arábiai főügyész, Szaúd al-Muadzsib hétfőre virradóra érkezett Isztambulba, ahol napközben a nagyváros főügyészével, Irfan Fidannal tartott megbeszélést. A találkozó 75 percen át tartott.

Míg a korábbi török sajtóbeszámolók arról írtak, hogy al-Muadzsib hétfőn még vizsgálatot folytat az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, addig az újabb jelentések erről már nem tesznek említést.

A szaúdi monarchiát bíráló Hasogdzsit röviddel az után ölték meg, hogy október 2-án az isztambuli főkonzulátusra ment, hogy beszerezze a házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze. A szaúdi hatóságok először azt állították, hogy élve hagyta el a képviseletet. Később beismerték a halálát, de azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét. Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös múlt szerdán úgy fogalmazott, hogy az újságíró megölése "undorító incidens" volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. A szaúdi főügyész másnap kijelentette, hogy - a hivatalos török állásponthoz hasonlóan - szerinte is előre kitervelt gyilkosság áldozata lett Hasogdzsi. Az ügyben a szunnita királyság hatóságai 18 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?