Hasogdzsi-ügy: a CIA igazgatója hallotta már a hangfelvételt

A Reuters névtelen forrásoktól származó értesülését egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Gina Haspel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója e heti törökországi látogatásán meghallgatta a szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról készült hangfelvételt – mondta el két névtelen forrás a Reuters hírügynökségnek.

A CIA és a török hírszerzés nem kívánta kommentálni az értesülést.

Haspel hétfőn utazott Törökországba, hogy az amerikai hírszerzés megismerhesse a gyilkosság napján készült hang- és videofelvételeket.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Ankara információkat osztott meg azokkal, akik további részletekre voltak kíváncsiak az ügyben. A török diplomácia vezetője jelezte: országa nem akar nemzetközi bírósághoz fordulni Hasogdzsi halála miatt, de átadja a birtokában lévő bizonyítékokat, ha nemzetközi vizsgálat indul.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt. Erdogan követelte a felelősök számon kérését, bárhol helyezkedjenek el a szaúdi politikai ranglétrán.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán megígérte, hogy a gyilkosok az igazságszolgáltatás előtt fognak felelni bűneikért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?