Már Ausztriáig ér Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügye

A meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró ügye miatt kedden bekérették az osztrák külügyminisztériumba Szaúd-Arábia bécsi nagykövetét - közölte Karin Kneissl, az osztrák külügyek irányítója.

A politikus azt mondta: "aggodalmát fejezte ki" a diplomatának a történtek miatt, és kijelentette, Ausztria fellép azért, hogy az ügyben átlátható és független vizsgálatot tartsanak. Szerinte ugyanis nem csak Hasogdzsi ügyéről van szó: Szaúd-Arábiában az utóbbi hónapokban letartóztatási hullám volt, amelyben júniusban olyan nőket vettek őrizetbe, akik külföldi konferenciákon vettek részt. Kneissl azt is szerette volna megtudni a nagykövettől, hogy ezeket a nőket mivel vádolják, de választ nem kapott kérdésére.

A külügyminiszter úgy látja, Szaúd-Arábiában azokkal az emberekkel van gondja a hatalomnak, akik alulról kiinduló reformot szeretnének megvalósítani a sivatagi királyságban. A kormány azonban úgy tartja, hogy felülről lefelé kell a reformfolyamatnak megtörténnie, mégpedig a trónörököshöz kapcsolódva. Kneissel szerint nem csupán a bécsi szaúd-arábiai nagykövet, de az ország hivatalos személyiségei is elismerik, hatalmas hibát vétettek az újságíró meggyilkolásával.

Nem sokkal korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt közölte: Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek a szaúdi újságíró haláláért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?