Trump Izraelről: a kétállami megoldás működik a legjobban

Trump szerdán kijelentette, hogy támogatja az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Az amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ-ben tartott találkozóján kijelentette: "úgy vélem, a kétállami megoldás működik a legjobban". Trump azt mondta, nagy álma, hogy még az első mandátuma idején megoldást találjanak a konfliktusra. Hozzátette, hogy a következő két-három hónapban nyilvánosságra hozzák az új amerikai béketervet. Trump úgy fogalmazott, hogy Izraelnek kell valami jót tennie a másik félnek, anélkül, hogy részletezte volna mire is gondolt.

Husam Zomlot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövete Trump kijelentéseit úgy értékelte, hogy azok ellentétesek az amerikai kormány "pusztító" cselekedeteivel. "Az amerikaiak szavai szemben állnak cselekedeteikkel, s ez utóbbiak világosan tönkre teszik a kétállami megoldás kilátásait" - tette hozzá a diplomata. Az amerikai kormány szeptember 10-én jelentette be, hogy bezáratja a palesztinok washingtoni diplomáciai képviseletét.

A viszonyt tovább rontotta, hogy Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a leendő palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal Ciszjordánia és a Gázai övezet, valamint az 1967-es arab-izraeli háborúban megszállt területeken alakítaná ki.

Az oroszok helyett Kínára mutogatott

Trump a BT-ben később mondott beszédében élesen bírálta Iránt és Kínát. Azzal vádolta a pekingi vezetést, hogy be akar avatkozni a novemberi, úgynevezett félidős választásokba, mert a kereskedelemmel kapcsolatos álláspontja miatt nem akarja, hogy az amerikai elnök pártja, a Republikánus Párt nyerjen.

"Kína próbál beavatkozni a közelgő 2018 novemberi választásba. Az én kormányommal szemben" - jelentette ki Trump az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén elnökölve. "Nem akarják, hogy én, illetve mi győzzünk, mert én vagyok az első elnök, aki szembe mer szállni Kínával kereskedelmi kérdésekben, s mi nyerünk a kereskedelemben, nyerünk minden szinten. Nem akarjuk, hogy beavatkozzanak közelgő választásunkba"- fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök ugyanakkor nem nyújtott semmi bizonyítékot állítása alátámasztására. Kína, amely ellen az Egyesült Államok kereskedelmi háborút folytat, alaptalanként utasította vissza a vádakat. Vang Ji kínai külügyminiszter hangsúlyozta: Kína nem avatkozik be, s nem is fog beavatkozni a voksolás folyamatába.

Irán: figyelmeztette az USA-val szembemenőket

Trump ismételten "súlyos következményekre" figyelmeztette azokat az országokat, amelyek nem tartják be az Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedéseket. Újfent bírálta a teheráni vezetés nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodást, amelyből az Egyesült Államok az idén kivonult. Mint mondta, az úgynevezett atomalku folyamatos pénzfolyamot biztosított Teheránnak, és segítette az iszlám köztársaságot abban, hogy káoszt szítson.

Kína, Oroszország és az európai országok a héten terveket jelentettek be az amerikai büntetőintézkedéseket megkerülő új fizetési csatornák létrehozására, hogy ezzel segítsék kereskedelmet Iránnal.

Az amerikai elnök szintén elítélte az erőszakot Szíriában. Rámutatott, hogy a "mészárlást Oroszország és Irán segíti elő". A brit miniszterelnök szerint viszont a 2015-ben elért nukleáris megállapodás a nagyhatalmak és Irán között utóbbi nukleáris programjáról továbbra is a legjobb módja annak elkerülésére, hogy Teherán atomfegyverhez jusson.

"Továbbra is a legjobb módja annak elkerülésére, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő, és elkötelezettek vagyunk az egyezmény megőrzése mellett, miközben Irán továbbra is teljes mértékben betartja kötelezettségeit" - adott hangot meggyőződésének Theresa May az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?