ENSZ-békefenntartókat vár az ukrán elnök

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Kijelentette: jelentős szerepe lenne egy ENSZ felhatalmazású békefenntartó missziónak abban, hogy helyreállítsák Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Sajnálattal szólt arról, hogy mindeddig nem teljesült a misszió Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó ukrán kérés. Mint mondta, Kijevben e kérés teljesítésére úgy tekintenek, mint az ENSZ cselekvési képességének próbájára egy konfliktushelyzetben.

Az ukrán elnök egyben köszönetet mondott Franciaországnak, Németországnak és az Egyesült Államoknak a kezdeményezés nemzetközi támogatásának előmozdításáért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben javasolta a kéksisakosok vezénylését a szakadár területek és az ukrán ellenőrzésű területek közti de facto határterületre, hogy szavatolják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának biztonságát. Egyúttal kikötötte, hogy ehhez a szeparatista, úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok hatóságainak beleegyezése is kell, valamint ki kell vonni az adott térségből a fegyvereket.

Kijev azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kéksisakosok valódi mandátummal rendelkezzenek, szabad mozgással a Donyec-medence szakadár irányítású területeinek egészében, beleértve a hivatalos ukrán-orosz határterületet, hogy az EBESZ-megfigyelőkkel együtt ellenőrizhessék a fegyverzetszétválasztást, továbbá kutathassanak elrejtett nehézfegyverek után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?