ENSZ-közgyűlés: nem álltak az USA mellé a nagyhatalmak Irán ügyében

Az EU, Kína és Oroszország megkerüli az amerikai szankciókat, amelyek Iránt büntetik.

Az iráni nukleáris egyezményt Trump rúgta fel, hogy a 2015-ös megállapodást újratárgyalásra kényszerítse. A lépést már akkor sokan elítélték és veszélyesnek tartották, most pedig, az ENSZ-közgyűlésen az Európai Unió, Kína és Oroszország megállapodott Iránnal.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: mindaddig, amíg az EU-s törvények szerint legális üzletekről van szó, az iráni exportot és importot támogatni fogják az erre a célra létrehozott "különleges gazdasági egységgel". Ennek a lényege, hogy az olajat európai termékekre cserélik, pénzforgalomtól mentesen – hogy az amerikai korlátozások érvénytelenek legyenek.

Hasszán Rohani iráni elnök felszólalásában azt hangsúlyozta: Teherán elkötelezett az egyezmény mellett, az USA pedig nyomást fektet más országokra, hogy szegjék meg az atomszerződést. "Szembeszegülni a multilateralizmussal nem az erő jele. Ezzel szemben szimptómája az értelem gyengeségének. Elárulja, hogy képtelenek megérteni egy összetett és összekapcsolódott világot" – fogalmazott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter annak adott hangot, hogy csalódott az új EU-s tervben.

Kapcsolódók

Kimaradt?