Viorica Dăncilă az EP-ben: a „protestánsok” vertek meg egy csendőrnőt Bukarestben

Újabb kínos bakit követett el a miniszterelnök. Viorica Dăncilă a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének EP-frakciójában szerdán az augusztus 10-ei incidensekről kijelentette: „protestánsok” vertek meg egy csendőrnőt a bukaresti kormányellenes tüntetésen.

A jelenleg Brüsszelben tartózkodó kormányfő sorra keresi fel az Európai Parlament nagyobb frakcióit, a Románia jogállamiságának helyzetéről tervezett EP-vita előtt. Dăncilă kedden az Európai Néppárt képviselőivel tárgyalt, szerdán az európai szocialisták frakciójának (S&D) tagjaival találkozott, és az augusztus 10-ei eseményekről is beszélt, románul.

A miniszterelnöknek azonban volt egy csúnya nyelvbotlása: tüntetők (protestatari) helyett protestánsokat (protestanti) emlegetett. „Nem hinném, hogy van még egy olyan ország, ahol egy csendőrnőt ilyen bestiálisan képesek megverni a protestánsok” – jelentette ki Dăncilă. A hangfelvétel itt meghallgatható.

A kínos bakiról az egyik fültanú, a Liviu Dragnea PSD-elnök belső bírálóinak köréhez tartozó Cătălin Ivan szocialista EP-képviselő számolt be a Facebook-oldalán. „Remélem, ebből nem adódik vallási konfliktusunk” – jegyezte meg a politikus.

Az igazságügyi reformokról a román kormányfő azt mondta: a törvénymódosítások az európai joggyakorlattal és a Velencei Bizottság ajánlásaival hozzák összhangba a romániai igazságszolgáltatást. A  módosításokat az alkotmánybíróság felülvizsgálta, és jelenleg a Velencei Bizottság álláspontját várják - közölte Dăncilă. (Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?