Megvan a menetrend: ekkor kell majd utoljára átállítani az óránkat

2019. október végén utoljára kell majd átállítani az órát, ha a tagállamok és az Európai Parlament meg tudnak állapodni az Európa i Bizottság pénteken elfogadott javaslatáról, ami megszüntetné az óraátállítás gyakorlatát, de a tagállamokra bízná, hogy a nyári vagy a téli időszámítást alkalmazzák. Elvileg még az is elképzelhető, hogy Magyarország és Románia azonos időzónába kerül.

Az évente kétszeri óraátállítás gyakorlatának a megszüntetésére terjesztett elő pénteken jogszabályi javaslatot az Európai Bizottság, a tagállamokra bízva azt, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást alkalmazzák.

Brüsszel javaslatának értelmében 2019. október végén kellene utoljára átállítani az órákat az EU-n belül és a tagállamoknak legkésőbb jövő év áprilisáig hivatalosan be kellene jelenteniük az Európai Bizottságak, a nyári avagy a téli időszámítást választják - írja a BruxInfo.

Violeta Bulc, a javaslatot ismertető uniós biztos elismerte, hogy számos kombináció adódhat, így ad absurdum az is, hogy két, eddig az óráját azonosan járató szomszédos ország (például Belgium és Hollandia, vagy Magyarország és Ausztria) a jövőben más időzónába kerül. Rámutatott ugyanakkor, hogy az EU tagállamai jelenleg is három különböző időzónába tartoznak majd.

Az évi kétszeri átállás megszüntetése a Brexit szempontjából is újabb bonyodalmakhoz vezetne, ugyanis – miként arra egy kérdező rámutatott – Írország északi és déli része között az év felében akár más időszámítás is lehet.

Maros Sefcovic és Bulc mindazonáltal reményüknek adtak hangot, hogy a tagállamok összehangolják majd a választásukat, magyarán egyeztetik majd az órájukat. Az első jelek szerint az északabbra elhelyezkedő országok inkább a téli, a déliek pedig inkább a nyári időszámítást választanák.

Juncker a nyári időszámítás megszüntetéséről beszélt

Korábban zavart keltett, hogy Juncker bizottsági elnök a nyári időszámítás megszüntetéséről beszélt. A javaslat most tisztázza, hogy Brüsszel csak az óraátállítás megszüntetését javasolhatja, a nyári vagy a téli időszámítás a tagállamok szabad választása.

Az Európai Bizottság három okkal indokolta az óraátállítás felszámolását. Elsőként az egészségre való negatív hatásával. Azzal, hogy megszűntek azok a tényezők (első és második világháborúban az energiahiány és a '70-es évek olajválsága), amelyek a bevezetését szükségessé tették. És a nemrég indított nyilvános konzultációval, amelyre 6,4 millió válasz érkezett és 84 százalékuk az óraátállítás eltörlése mellett szállt síkra.

Azt a Bizottságnál is elismerik ugyanakkor, hogy a tárgyban készült számos tanulmány nagyjából ugyanannyi és egyformán fajsúlyos érvet hoz fel a gyakorlat megtartása mellett és ellene is. Bulc úgy vélekedett, hogy az óraátállítás elhagyása kiszámíthatóbb feltételeket teremt majd és mindent egybevéve gazdasági előnyök származnak belőle a közlekedési ágazatnak, de például a tehenek biológiai órája miatt a mezőgazdaságnak is.

Arra a felvetésre, hogy az össze-vissza szabályozás összekuszálhatja majd a légiforgalmi menetrendet Európában, a biztos rámutatott, hogy Törökország és Ororszország már felhagyott az óraátállítással és a légiközlekedési ipar képes volt ezt menedzselni.

A Bizottság azt szeretné, ha a Tanács és a Parlament még az év vége előtt megállapodna a javaslatról, hogy azt egy év múlva legkésőbb már alkalmazni is lehessen.

Kapcsolódók

Kimaradt?