Megszűnhet az óraátállítás: mit mondanak az alvásszakértők?

"Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény” – közölte a Magyar Alvás Szövetség.

A szakmai szervezet az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek azt az ígéretét kommentálta, hogy az EU tagállamai át fognak térni az állandó nyári időszámításra. A Magyar Alvás Szövetség szerint ez azért örvendetes, mert az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár.

Közleményében a szervezet felsorolja, hogy miért nem jó átállítani a szervezetet:

  • rosszabb a közérzet
  • alacsonyabb a teljesítményszint és a koncentrálóképesség
  • csökkenhet a toleranciakészség
  • elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel

„Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg” - írták.

A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést, télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne - olvasható a közleményben.

Vagyis az alvásszövetég szerint jó, hogy az EU-ban eltörölni készülnek az óraátállítást, csak nem a nyári időszámítást kellene átállítani, hanem a télit.

Kapcsolódók

Kimaradt?