banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Plázák szorítják ki a könyvtárakat és koncerttermeket

A kulturális tevékenységek közül a komolyzenei hangversenyekre és a könyvtárba járás a legnépszerűtlenebb – derül ki az  Országos Kultúrakutató Központ (INCFC) felméréséből. A 1260 fős mintán (közülük 840 bukaresti lakos) végzett közvélemény-kutatás válaszadóinak 16,4%-a a parkban sétálgat, 13,7%-a plázázik,  9%-a pedig opera- vagy operett-előadást választ, ha van egy kis szabad ideje.

A romániai lakosság közel 14%-a havonta vásárol plázában („mall”), míg mindössze 1,7%-a tér be könyvtárba, legalábbis az Országos Kultúrakutató Központ (INCFC) adatai szerint.

Az intézmény a kultúrafogyasztási szokásokat mérte fel a tavalyi év során. A felmérés szerint a megkérdezettek 80,6%-a soha nem megy klasszikus zenei koncertekre, 15,2%-a pedig azt válaszolta, hogy „ritkán” tér be a filharmóniába. Mindössze 0,5% nő és 0,9% férfi állította azt, hogy hetente megy hangversenyre.

A leggyakrabban színházba járó romániai lakos robotképe a következő: nő, 34 év alatti, felsőfokú végzettségű és nagyvárosi lakos. A vidéken élők egyértelműen hátrányban vannak a kulturális életben való részvételi lehetőségek tekintetében. Az INCFC adatai szerint a férfiak 8,8%-a nagyon ritkán (4-6 havonta egyszer) néz meg egy színházi előadást, míg a nők 5,8%-a havonta, 5,2%-a két-háromhavonta, 5,3%-a pedig 4-6 hónapban egyszer megy színházba.

Megnőtt viszont a fesztivállátogatók száma. A megkérdezettek 8,1%-a évente négy fesztiválon is részt vesz, és nem teszi attól függővé, hogy a kérdéses rendezvénysorozat fizetős-e vagy ingyenes.  

Moziban a válaszadók 5,7%-a megnézett egy filmet havonta legalább egyszer. Ez azonban inkább csak a városi lakosságra érvényes adat, a falun élők 75%-a ugyanis azt mondta, hogy soha nem megy filmszínházba.

2014-ben a lakosság 79,2%-a egyszer sem tette be a lábát könyvtárba. Talán mondani sem kell, hogy akik könyvtári belépővel rendelkeznek, általában 34 évnél fiatalabbak és legalább érettségi oklevelük van, magyarán legnagyobb részük egyetemista.

6%-kal nőtt viszont azoknak a száma, akik kiállításokat, múzeumokat látogattak a tavaly. Két-háromhavonta a megkérdezettek 5,2%-a, 4-6 hónapban egyszer pedig 10,6% eljutott egy-egy tárlatra.

Kirándulni havonta legalább egyszer a lakosság 8,4%-a indul el a felmérés szerint. A megkérdezettek mindössze 5 százaléka sportol rendszeresen, vagyis hetente legalább egyszer.

A kedvenc időtöltések közé tartozik a nagy bevásárlóközpontokban, plázákban való vásárolgatás, ezt a válaszadók 13,7%-a legalább havonta egyszer megengedi magának.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?