Szórványkitelepítés: Szász Jenő nem akar polémiát

Szász Jenő szerint nem az erdélyi szórványközösségek Magyarországra telepítésére gondolt akkor, amikor a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) zárt ajtós ülésén elhangzó beszédében „gyöngyhalász-gondolatot" és „kontrollált visszavonulást" emlegetett.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hétfőn a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, a felvetése arról szólt, hogy minden egyes magyar emberrel törődni kell. „Minden egyes magyart fel kell keresni, meg kell tudni, hol létezik, és utána törődni kell vele. Erről szól a gyöngyhalász-politika" – jelentette ki.

Szász Jenő elképzelhetőnek tartja, hogy a Kárpátokon túlról, a Zsil völgyéből, Bukarestből „el lehet csalogatni" magyar embereket. „Nem azokat, akiknek hivatali küldetése van a szórványban, hanem mondjuk egy Galacon élő magyar taxist, mert nem biztos, hogy Galacon kellene felnevelnie gyermekeit" – részletezte, ám az elcsalogatás módjára és irányára nem tért ki.szasz-jeno

Magánvéleményként azt is kifejtette: szerinte a szórványkollégiumokat nem a szórványban kellene létrehozni, hanem a Székelyföldön kell működtetni. Érvei szerint ha Székelyföldön szocializálódnak a szórványban született fiatalok, akkor nem Magyarországra vagy nyugatabbra vándorolnak ki, esetleg asszimilálódnak, hanem a Székelyföldet erősítenék, ez a régió pedig a kivándorlás miatt amúgy is demográfiai utánpótlásra szorul.

„Nem azt mondtam, hogy Erdélyből kell kivinni a szórványban élő székely közösségeket, hanem olyan megoldásokat kell keresni, amellyel megelőzhető az asszimilációjuk. Ennek egyik módja lehet, hogy Székelyföldön működtetünk szórványkollégiumokat" – magyarázta. Hozzátette: a KMKF ülésén is azt hangsúlyozta, hogy a demográfiai kérdésekre adott válaszokat széles körű társadalmi vitának kell megelőznie.

Szász Jenő szerint Márton Árpád félremagyarázta szavait, amikor a KMKF ülésén az erdélyi szászok sorsára hivatkozva bírálta a „kontrollált visszavonulásról" szóló nemzetstratégiai elképzelést. „Szerintem Márton Árpádot zavarja, hogy én kerültem a Nemzetstratégiai Kutatóintézet élére, ezért előítéletekkel kötött bele a mondandómba" – fogalmazott.

Szűkebb körben majd megvitatják

Az MPP volt elnöke elmondta, a KMKF ülésén végül azért nem lett vita az RMDSZ-es képviselő által kifogásolt nemzetstratégiai elképzelésekről, mert Kövér László ülésvezető házelnök felvetésére abban a jelenlévők is egyetértettek, hogy a polémiára ez fórum nem alkalmas.

„Kövér László húsz év magyar-magyar kapcsolatait értékelő beszédének az volt a végkicsengése, hogy ha vannak kibeszélnivalóink, akkor teremtsük meg ennek a fórumait, és lehet, hogy a Máért és KMKF erre nem alkalmas. Beszéljük ki dolgainkat, hogy utána zárni tudjuk sorainkat. Mi nem akarunk polémiát, nem akarjuk félreverni a harangokat" – magyarázta Szász Jenő.

Korábban Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő is arról beszélt lapunknak: a magyar-magyar kapcsolatok kényes kérdéseiről a későbbiekben „szűkebb körben" leülnek tárgyalni a magyarországi kormánypártok vezetői a határon túli magyarok képviselőivel.

Kimaradt?