Horthy-szobrot avattak a Bihar megyei Hegyközpályiban

Horthy Miklós fia, Horthy István kormányzó-helyettes mellszobrát avatták fel a partiumi Hegyközpályi református templomának kertjében szombaton – tudósít a hajdupress.hu.

FRISSÍTÉS: Katona János, Hegyközpályi református lelkésze az MTI-nek vasárnap elmondta, két hónappal ezelőtt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet képviselői keresték meg a szoborállítás ötletével. Elmondták, hogy a szobornak sem Magyarországon, sem Romániában nem találnak helyet, és felajánlották azt Hegyközpályinak. A lelkész megjegyezte, hogy a kormányzóhelyettesnek nem volt kötődése Hegyközpályihoz, de ennek ellenére helyet biztosított a templomkertben a szobornak. „Vállaltam a rizikót, mert megismertem Horthy István életét, és semmi olyant nem találtam benne, amibe bele lehetne kötni” – jelentette ki. 

Az ünnepséget a templomban tartották, ahova Kossuth-nóta hangjaira vonultak be a hívek, tisztelgők, s ahol igét hirdetett Paptamási református lelkésze, Bereczki András .  A Vitézi Rend tagja Horthy Miklósról, mint „utolsó országgyarapító és nemzetépítő kormányzóról” emlékezett meg.

A szónok üzent a Horthyt zsidóellenességgel vádolóknak is. „Hogyan került a kenderesi családi kriptába a hálás zsidóság koszorúja?” – tette fel a kérdést.  Az 1942. augusztus 20-án repülőgépével lezuhant és szörnyet halt Horthy István kapcsán azt mondta: csak az hal meg, akit elfelejtenek. „Az utókor viszont nem felejt, mert azt a politikust tiszteli a kormányzó-helyettesben, aki egy nemzetet akart megtartani” – jelentette ki.

Somogyi Lajos, Hegyközpályi RMDSZ-es polgármestere is köszöntötte az ünneplőket. Hozzászólásában cáfolta azt a nézetet, miszerint a magyar nemzet nem összetartó.

FRISSÍTÉS: Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere az MTI-nek elmondta, a szobor magánterületre került, ezért a felállításához semmilyen hatósági engedélyre nem volt szükség. A polgármester úgy tudta, a szobor a Horthy István Mártírok és Hősök Alapítvány adományaként került Hegyközpályira.

A szobor mellett az adományozó, Vitéz Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy István Repülő Hősök Alapítvány elnöke szólt a megjelentekhez. Ám előbb elhelyezte azt az órát, amely a Horthy-gép lezuhanásának pillanatában állt meg, majd felkérte Horthy Éva asszonyt, Meleg Vilmost és az egyik alkotót, a Bojton élő Glatz Sándort, hogy leplezzék le a szobrot.

A koszorúzás után a Székely himnusz eléneklésével ért véget az ünnepség.

Kimaradt?