banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Válik Bill és Melinda Gates: hogyan osztozkodnak a mesés vagyonon?

Fotó: Melinda Gates Facebook-oldalaA Gates házaspár vagyona akkora, mint Horvátország, Ciprus, Észtország és Málta 2019-es GDP-je összesen. Kérdés, hogy válásuk után miként osztják majd el egymás között.

Mint korábban írtuk, válik a világ egyik leggazdagabb házaspárja, Bill és Melinda Gates. Hétfőn jelentették be a Facebookon és a Twitteren keresztül, hogy immár nem tudják a jövőt egymás házastársaiként elképzelni.

A válás folyamodványaként megosztásra kerül a világ egyik legnagyobb, a Forbes magazin által 130,5 milliárd dollárra becsült magánvagyona. Mostanáig ezt Bill Gates nevén tartották számon, aki a világ leggazdagabb embereit tartalmazó Forbes-rangsorban jelenleg a negyedik helyen áll. Ez az összeg körülbelül akkora, mint Málta, Észtország, Ciprus és Horvátország 2019-es GDP-je összesen.

Bill és Melinda Gatesen kívül csak hét másik személy mondhatja el magáról, hogy a vagyona meghaladja a 100 milliárd dollárt. Bill Gates a Microsoft alapítójaként és társtulajdonosaként ismert, azonban az Investopedia szakportál szerint jelenleg már csak egy 1,34 százalékos részvénycsomag birtokosa. Sokáig a Microsoft elnök-vezérigazgatója volt, jelenleg azonban már semmilyen funkciót nem tölt be a vállalatnál.

Vagyonának nagyobbik részét a saját tulajdonában levő Cascade Investment kezeli, melyen keresztül részvényese a kanadai állami vasúttársaságnak, a Coca-Colának, a John Deere márkanévvel mezőgazdasági gépeket gyártó Deere & Co vállalatnak, valamint Warren Buffett, Berkshire Hathaway nevű befektetési cégcsoportjának. Ez utóbbin keresztül Gateséknek olyan nagyvállalatokban vannak érdekeltségeik, mint az Apple, a Bank of America, az American Express, a Duracell és a Fruit of the Loom.

Az összeesküvés-elméletek hívei közül rengetegen esküsznek rá, hogy Bill és Malinda Gates a koronavírus-járvány fő haszonélvezői közé tartoznak, lévén a vakcinagyártó Moderna tulajdonosai. Ez közönséges kitaláció, a legnagyobb amerikai gyógyszergyártók közé tartozó Moderna ugyanis részvénytársaság, a 10 fő részvényes között pedig a Gates házaspár nem szerepel. A legnagyobb részvénycsomag a Flagship Pioneering birtokában van, ám Bill és Melinda Gates nem részvényesei ennek a cégnek. Nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy Gateséknek van kisebb érdekeltségük a Modernában, azonban onnan vagyonuknak csak töredéke származhat.

Minden földlakónak jutna a vagyonból

A Gates házaspárnak nagyértékű ingatlanjaik is vannak, ezek zöme befektetési jellegű. Washington államban található, óriási és fényűző otthonuk értékét 125 millió dollárra becsülik. Mesés vagyonából ugyanakkor a Gates család sokkal többet költött jótékonykodásra, mint extravagáns ingatlanokra és ingóságokra, 40 milliárd dollárnál többet ajánlottak fel humanitárius célokra az alapítványukon keresztül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Bill és Melinda Gates Alapítványt 2000-ben hozták létre két korábban már létező szervezet egyesítésével, a fókuszba pedig a közegészségügy és az oktatás javítását, valamint a klímaváltozást helyezték. Az alapítvány elsősorban az elmaradott országokban élők életminőségének javítását tűzte ki céljául, és a különféle vakcinákat is konzekvensen támogatta, a koronavírus-járvány alatt 1,75 milliárd dollárt adományozott erre. A CNBC egy korábbi adóbevallás alapján több mint 51 milliárd dollárosra becsülte az alapítvány értékét.

2020 folyamán Bill Gates egyébként minden egyes másodpercben 4 630 dollárt keresett, tehát la meglátott volna a földön egy 100 dolláros bankjegyet, nem lett volna érdemes lehajolnia érte. Ha naponta 1 millió dollárt költene el, akkor is 400 évet venne igénybe, hogy teljes vagyonát felélje. Ha a Gates-vagyont egyenlően szétosztanánk a Föld valamennyi lakója között, akkor minden embernek jutna 18 dollár.

Állítólag már megállapodtak

A New York Post hétfőn megjelent cikke szerint Melinda Gates kezdeményezte a válást, és a párnak nincsen házassági szerződése. Ha ez valóban így van, akkor a Washington állam törvényei érvényesek az esetükben, amelyek értelmében a házasság időtartama alatt szerzett javakat fele-fele arányban kell elosztani. Az amerikai sajtó ugyanakor azt is tudni véli, hogy a válásuk bejelentése előtt Gatesék  kötöttek megállapodást a javak felosztásáról, de ennek a részletei egyelőre nem ismertek.

Mindenesetre ha a milliárdos arra kényszerülne, hogy a vagyona felét átruházza a volt feleségére, azzal Melinda Gates egy csapásra a világ második leggazdagabb nője lehetne a L'Oréalt birtokló 67 éves Françoise Bettencourt Meyers mögött.

Volt már péda milliárdos válásra

Az utóbbi években volt már hasonló válás: két éve a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos és felesége útjai váltak külön – emlékeztet a Telex. Bezos vagyona nagyjából 160 milliárd dolláros volt, amikor elvált MacKenzie Scott-tól, a vagyontárgyai nagy része pedig nála is maradt.

A volt feleségét elsősorban azzal kompenzálta, hogy egy viszonylag nagy, 35 milliárd dollár értékű tulajdonrészt ruházott át rá az Amazonból. A USA Today gazdasági elemzője, Charisse Jones szerint valami ilyesmire Gatesék esetében is lehet számítani, ő elképzelhetőnek tartja, hogy Melindát a saját projektjei – például a nők jogaiért küzdő Pivotal Ventures nevű inkubátorcég – és néhány ingatlan mellett Microsoft-részvényekkel kompenzálják majd.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?