Vajon hol drágább az ásványvíz, Romániában vagy Luxemburgban?

Annak van igaza, aki arra tippel, hogy az Európai Unió leggazdagabb országában olcsóbb, mint nálunk.

Az ásványvizek tekintetében Románia nagyhatalomnak számít az Európai Unióban, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hazai fogyasztók olcsón jutnának a természet ezen ajándékához. A Ziarul Financiar megvizsgálta, hogy mennyibe kerülnek az ásványvizek a Mega Image hazai és luxemburgi szupermarketjeiben, s megdöbbentő eredményre jutott. Az összehasonlításhoz azért választották épp ezt a céget, mivel az egyedüli kiskereskedő, mely a hazai és a luxemburgi piacon is jelen van.Fotó: Pixabay

A holland-belga tulajdonban levő kiskereskedelmi vállalat luxemburgi üzleteiben egy átlagos árfekvésű 2 literes szénsavmentes ásványvíz 0,67 euróba kerül, ami 3,29 lejnek felel meg. Idehaza, bár az életszínvonal tekintetében olyan messze vagyunk a nagyhercegségtől, mint Makó Jeruzsálemtől, ennél többe kerül a hasonló termékek többsége. Az Erdélyi Szigethegységből származó Izvorul Minunilor kétliteres kiszerelésben 2,89 lej, a Borsec és a Carpatina vizek ára 3,29, a Biborețeni, Dorna és Aqua Carpatica vizeké pedig a 3,55 és 4,05 lej közti intervallumban helyezkedik el.

„Az Ahold Delhaize csoport minden országban önálló jogi személyként van jelen, melyeknek az árpolitikája nem befolyásolja egymást, a törvényi elvárásokat pedig teljességükben betartják. (…) Bízunk benne, hogy a Mega Image árai versenyképesek, s megfelelnek a hatályos szabályozásnak” – közölte a vállalat a ZF megkeresésére. A gazdasági napilap nem vonta kétségbe az említett kiskereskedő árképzési gyakorlatának törvényességét, csak arra lett volna kíváncsi, mi a magyarázata annak, hogy hasonló termékek többe kerülnek Romániában, mint az Európai Unió leggazdagabb országában.

Korábban a ZF munkatársai a tej árát vizsgálták meg egyazon áruházláncon belül, s azt találták, hogy Romániában többe kerül mint Franciaországban, Belgiumban és Spanyolországban.  

Az Eurostat adatai szerint Luxemburgban 3700 euró körül van a nettó átlagbér. Romániában a hivatalos statisztikai adatok szerint 2022 decemberében 4398 lej volt a nettó átlagkereset, a valóságban azonban jóval kevesebb, kb. 3300 lej, ami egyhatoda csak a luxemburginak.

Kapcsolódók

Kimaradt?