Uniós biztos: Románia 400 millió és 1 milliárd euró közötti uniós támogatást veszített el

Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos becslése szerint Románia 400 millió és 1 milliárd euró közötti uniós támogatást veszített el az évek folyamán az uniós kohéziós alapból és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) az infrastrukturális beruházások kivitelezésében tapasztalt késések miatt.

A biztos erről egy Bukarestben kedden megtartott konferencián beszélt. A román média által idézett Vălean szerint az infrastruktúra-fejlesztések esetében komoly akadályt jelent Románia számára, hogy a közbeszerzési pályázatok során a vesztesek fellebbezési eljárása az igazságszolgáltatásban túl hosszas folyamat, de gondot jelent az is, hogy a közigazgatásnak az adminisztrálási képessége alacsony, ami folyamatos késéseket eredményez a beruházásokban. Az uniós biztos harmadik okként a nemzeti beruházási prioritások állandó módosítását említette.Illusztráció: Agerpres

Vălean közölte, hogy Romániának a következő időszakban 12 milliárd euró áll a rendelkezésére különböző uniós forrásokból, amit a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordíthat, ez kétszerese annak, ami a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban volt. Kiemelte, hogy a vasúti infrastruktúra fejlesztésére mintegy 5 milliárd euró hívható le, erre a célra soha nem volt ilyen sok pénze Bukarestnek.

A biztos hibának nevezte azt a szándékot, hogy a kormány módosítsa az uniós helyreállítási alap lehívásához szükséges, és már Brüsszel által elfogadott országos tervet, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) többször szorgalmazott. Fontosnak nevezte, hogy Románia tartsa magát ahhoz, amit vállalt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?