Románia támogatására 33,9 millió eurót hagytak jóvá erdőtüzek és aszály okozta károk helyreállítására

Az Európai Bizottság 33,9 millió eurót hagyott jóvá az Európai Unió Szolidaritási Alapjából (EUSZA) Románia támogatására a 2022-ben pusztító erdőtüzek és az aszály okozta károk helyreállítására.

Az uniós testület hétfői közleménye szerint Elisa Ferreira kohéziós és reformügyi biztos kijelentette, hogy az intézkedéssel az EU „kézzelfogható módon” fejezi ki a szolidaritását Romániával. Romániát 2022 márciusa és augusztusa között a csapadékhiány miatt súlyos aszály sújtotta, amelynek következtében csökkentek a terméshozamok, erdőtüzek keletkeztek, valamint folyó- és ivóvízhiány lépett fel számos régióban.

Fotó: Agerpres
Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából kiutalt támogatás a sürgősségi és helyreállítási műveletek költségeinek egy részét fedezi. Ebből fedezheti például Románia az aszállyal és az erdőtüzekkel kapcsolatos katasztrófavédelmi kiadásait, valamint a károsodott infrastruktúra helyreállítását és az érintett területek megtisztítását.

Az EUSZA a természeti katasztrófák utáni helyreállítás támogatásának fő uniós eszköze, és az uniós szolidaritás kifejeződése. Lehetővé teszi az EU számára, hogy hatékony támogatást nyújtson egy uniós tagállamnak (vagy tagjelölt országnak) egy jelentős természeti katasztrófa – például árvíz, erdőtűz, földrengés, vihar vagy aszály – hatásainak kezeléséhez. 2020 óta a szolidaritási alap jelentős népegészségügyi szükséghelyzetekre, például a Covid19-világjárványra is kiterjed.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?