Románia az egyik legvonzóbb ország a „digitális nomádok” számára

A szélessávú internet sebességének és árának tekintetében lekörözzük szinte az egész Nyugat-Európát, de jól állunk az albérletárakkal is.

Igen előkelő helyezést ért el Románia a Circleloop, felhőalapú üzleti telefonos szolgáltatásokat nyújtó cég The Digital Nomad Index elnevezésű rangsorában. Az összehasonlító tanulmányban az országokat annak alapján rangsorolták, hogy mennyire vonzóak a távmunkát végző, úgynevezett digitális nomádok számára.

Az országokat nyolc kritérium alapján értékelték, melyek között szerepel a szélessávú internet sebessége, a mobilinternet sebessége, az internet ára, albérlet ára, bevándorlók aránya az össznépességen belül és az adott állam boldogságindexe, mely azt tükrözi, mennyire elégedettek a lakói.

A rangsor első helyén, lóhosszal verve a mezőnyt, Kanada áll, 74,35-ös pontszámmal. Második Nagy-Britannia 63,43, harmadik Románia 62,28 ponttal. Az első 10-be, rajtunk kívül, a legfejlettebbek közé tartozó államok kerültek csak be, a említettek mellett Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Ausztrália, Svájc és Németország. Magyarország szintén jó helyezést ért el, 59,12 ponttal 12. lett.

Románia nagyon jól áll a szélessávú internet sebessége terén, a Top 30-ban található országok közül egyedül Szingapúr múlja felül. Az internet árának tekintetében szintén nincs ellenfelünk a rangsor felső régiójában, de az albérleti árak is nagyban hozzájárultak a dobogós helyezéshez. Az összehasonlító tanulmány készítői szerint Romániában 349 dollár egy garzon havi bérleti díja. A valóság az, hogy ennyi pénzért a legdrágább hazai városoknak számító Bukarestben és Kolozsváron is felsőkategóriásnak számító garzont lehet bérelni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szakemberek szerint Romániát az adórendszer is vonzóvá teheti a digitális nomádok számára. A 10 százalékos személyi jövedelemadó az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Csehországban például, ahol progresszív adórendszer van, a magas jövedelmek esetén az adókulcs akár 23 százalék is lehet. A digitális nomádok jellemzően jól keresnek, soraikban magas az informatikusok aránya.

Egyes államok, mint például Csehország, Horvátország és Észtország a külföldiek munkavállalásához szükséges bürokrácia egyszerűsítésével próbálják magukhoz csalogatni a digitális nomádokat, így ösztönözve az informatikai ágazat fejlődését.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?