Ötven százalékkal nőhet az ingatlanok helyi adójának kiszámításakor figyelembe vett referenciaérték

Megmaradt ugyanakkor az adótörvénykönyvnek az előírása, miszerint az ingatlanok helyi adója a referenciaértékük 0,08 és 0,2 százaléka között váltakozhat, és az adó szintjének megállapítása az önkormányzatok hatásköre.

A szenátusi bizottság az adótörvénykönyvet módosító 2022/16-os sürgősségi rendelet előírásain változtatott. Az ülés után Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora a sajtónak elmondta: a testületben elfogadott módosítások nem föltétlenül járnak a helyi adók emelkedésével. „A referenciaérték ötven százalékkal nőtt ugyan, de bármelyik önkormányzat dönthet a helyi adók és illetékek csökkentéséről is, vagy megőrizheti az adó eddigi szintjét. Ha a helyi tanács korábban azt szavazta meg, hogy a referenciaérték 0,12 százaléka legyen az adó, és most ezt 0,08 százalékra csökkenti, akkor csökkenek a helyi adók” – magyarázta a szenátor.

A sürgősségi rendelet eredetileg azt írta elő, hogy az önkormányzatok a közjegyzői nyilvántartásban szereplő összeg alapján határozzák meg az ingatlanadók adóját.

A jogszabályról várhatóan szerdán szavaz első házként a szenátus plénuma. 

Kapcsolódók

Kimaradt?