Nem változtatott a BNR a 7 százalékos alapkamaton

Nem változtatott a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa keddi monetáris politikai tanácskozásán az alapkamaton, amely így a január óta hatályos 7 százalékon maradt.

Fotó: AgerpresA jegybank közleménye szerint az igazgatótanács változatlanul 8 százalékon tartotta a lombard hitel kamatát, és 6 százalékon a letéti rátát. A kereskedelmi bankok kötelező lej és valuta tartalékrátáját sem módosították. A BNR döntése megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybank legutóbb január elején emelte 25 bázisponttal 7 százalékra az alapkamatot, a februári monetáris tanácskozás volt az első, 11 kamatemelési döntés után, amikor az igazgató tanács nem növelte tovább az irányadó kamatot. Az alapkamatemelési sorozat a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékról indult 2021 novemberében.

A keddi döntés indoklásában a BNR megállapította, hogy az éves infláció 2023 februárig - a várakozásnak megfelelően - 15,52 százalékra csökkent a decemberi 16,37 százalékról. A jegybank arra számít, hogy a következő hónapokban gyorsabb ütemben mérséklődik a fogyasztóiár-index, az energiaár-korlátozó és árkompenzációs intézkedések hatására. Bizonytalansági tényezőként a BNR az európai zöldséghiányt és az OPEC-tagállamoknak a kőolaj kitermelés csökkentéséről hozott döntésének hatásait említette.

Februári előrejelzése értelmében a BNR 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált.

Kapcsolódók

Kimaradt?