Még egy óriási szélerőműpark kap zöld utat: óránként 186 megawatt áramot termelhet

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) bejelentette, hogy hétfőn egy újabb óriási megújuló energiát hasznosító energiatermelési projektre írtak alá környezetvédelmi megállapodást Vaslui megyében. A Helios & Wind Energy újabb 31 turbinájáról van szó, amelyek összkapacitása óránként 186 MW, és a megye északi részén öt településen, 24 hektáron kapnának helyet. A megállapodás kevesebb mint egy hónappal azután született meg, hogy kiadták a környezetvédelmi engedélyt a Hoceni–Dimitrie Cantemir szélerőműpark projektre, amely szintén 31, egyenként 6,6 MW teljesítményű turbinát foglal magában. Az új park turbináinak méretei is impozánsak: a tornyok magassága 125 méter, a forgólapátok átmérője 162 méter a tervek szerint. Több százezer háztartást láthat el a két szélerőműpark villamos energiával.

„Kevesebb mint egy hónappal a 31 darab, egyenként 6,6 MW teljesítményű turbinát magában foglaló Hoceni–Dimitrie Cantemir szélerőműpark nevű projekt környezetvédelmi megállapodásának kiadása után egy másik óriási, megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelésre irányuló projekt is megkapta ma a környezetvédelmi megállapodást a Vaslui Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől. A Helios & Wind Energy további 31 turbinájáról van szó, amelyek összteljesítménye 186 megawatt/óra, és amelyek 24 hektáron, öt településen kapnak helyet a megye északi részén” – adja hírül az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM), írja a News.ro.

A tervek szerint a projekt magában foglalja a földalatti távvezetékeket összesen 48,860 méter hosszúságban, összesen 6,323 méternyi új bekötőutat, valamint műszaki platformokat 68,591 négyzetméternyi területen. A turbinaalapok összesen 14,012 négyzetmétert foglalnak el, a transzformátor- és tárolóállomások pedig mintegy kilenc hektárt. A konstrukciók a korábbi projekthez hasonlóan impozánsak: a torony magassága 125 méter, a rotor átmérője 162 méter, a maximális építési magasság pedig 206 méter.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

A Vaslui Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, Mihaela Budianu szerint – aki egyébként aláírta az új szélerőműparkra vonatkozó környezetvédelmi megállapodást –, a projekt által állandó jelleggel elfoglalt terület mintegy 240 ezer négyzetméter (24,01 hektár), amely a Vaslui megyei Oșești, Rebricea, Ștefan cel Mare, Vulturești és Negrești településeihez tartozik.

A projektre vonatkozó környezetvédelmi megállapodás kiadása egy előzetes lépés a szélerőműpark építése során betartandó környezetvédelmi feltételek és intézkedések meghatározására, mielőtt a környezetvédelmi engedélyt megadnák. „A korábban, áprilisban környezetvédelmi megállapodást kapott szélerőműparkkal együtt az új csaknem megduplázza a szél által termelt villamosenergia-termelési kapacitást csak Vaslui megyében, és több százezer háztartást képes ellátni villamos energiával. A dokumentum szerint ajánlott elkerülni a nagy zajt keltő munkálatokat az április 15. és július 15. közötti időszakban, amely a legtöbb madárfaj költési időszaka. Bár az előrejelzett hatás nem jelentős, a madárfajok zavarásának minimalizálása érdekében szakembereink azt javasolják, hogy ebben az időszakban kerüljék az utakon, alapokon és turbinaplatformokon végzett munkálatokat, valamint az elektromos vezetékekhez szükséges árkok ásását” – magyarázta Laurențiu Alexandru Păștinaru, az országos ügynökség elnöke.

Jelenleg Vaslui megyében további 14 szélerőmű-projekt környezeti hatásvizsgálata van folyamatban, amelyek célja a Moldvai fennsík szélerőmű-potenciáljának kiaknázása úgy, hogy kedvezően hasson a környezeti tényezőkre és kiváltsa a hőerőművek általi villamosenergia-termelést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?