Lesz még rosszabb: a pénzügyminiszter szerint még visszasírjuk a jelenlegi adócsomagot

Az adóügyi és költségvetési intézkedések átmenetet képeznek a valódi adóügyi reformhoz, amelyet valószínűleg 2025-ben fognak bevezetni - mondta kedden Marcel Boloş pénzügyminiszter.

Boloş kijelentette, biztos benne, hogy 2024-ben nem várhatók adóügyi módosítások, a 2025-ben esedékes intézkedések azonban, amelyek az országos helyreállítási tervbe foglalt vállalásokat tartják majd szem előtt, olyanok lesznek, hogy „vissza fogjuk sírni" a kormány által parlamenti felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő csomagot.

A pénzügyminiszter a 2024-es romániai költségvetésről tartott gazdasági konferencián vett részt kedden.

Fotó: Marcel Boloş Facebook oldala

A rendezvényen emlékeztette a résztvevőket, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik 2025-re vállalt mérföldköve az adóügyi reform. Ennek révén teremtik majd elő a nyugdíjtörvényben és az egységes bértörvényben előirányzott változtatásokhoz szükséges forrásokat - mondta.

Kifejtette, az árbevétel-arányos különadó - amelyet korlátozott időre, a miniszterelnök szerint egy évre vezettek be - közel 5 milliárd lejt hoz majd az államkasszára.

Arra a kérdésre, hogy a felsőoktatás költségvetése duplájára emelkedik-e, Marcel Boloş azt felelte, az oktatásra elkülöníthető összegeket egyelőre nagyvonalakban becsülték meg, de meg tudja erősíteni, hogy az oktatásra kiutalt keret 57 százalékkal nőtt. „A kormány által idén nyáron elfogadott intézkedéseket figyelembe vesszük, persze felmerül a kérdés, hogy az új tanügyi törvény minden rendelkezését gyakorlatba ültetik-e. Erre egyelőre korai válaszolni, tekintve, hogy a nyugdíjtörvény is életbe lép. Még vizsgáljuk ezek gyakorlatba ültetését, de kérem, jegyezzenek meg egy számot: 57 százalékos költségvetés-növelés, az európai alapokból történő beruházásokkal és a PNRR-vel együtt” - mondta Marcel Boloş.

A pénzügyminiszter szerint az országos egészségbiztosítási pénztár költségvetése körülbelül 4 milliárd lejjel 63 milliárd lejre fog nőni, amihez hozzáadódik „az egészségügyi minisztérium rendelkezésére álló 25 milliárd lej”. Az egészségügyi rendszer jövő évi költségvetési kerete tehát megközelíti a 90 milliárd lejt - mondta Boloş.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?