banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kifizette a Romgaz az 1 milliárd dollárt a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező feléért

Az amerikai ExxonMobil még 2008-ban társult az OMV Petrommal a lelőhely kitermelésére.

Lezárult a román Romgaz állami gázvállalat és az amerikai ExxonMobil olajvállalat közötti tranzakció, amellyel az ExxonMobil eladta a román vállalatnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - jelentette be hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.Fotó: Facebook/bsog

A májusban aláírt szerződés értelmében a román vállalat 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A másik 50 százalékos részesedés az osztrák OMV tulajdonában van.

Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyet. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős - 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült - földgáztartalékot fedeztek fel a román parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. Az ExxonMobil időközben a térségben több gázmezőjétől megvált, így a romániaitól is.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről. Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?