Két év alatt megduplázódott az EU-n kívüli munkavállalók száma az egyik megyében

Az Olt megyében egyéni munkaszerződéssel dolgozó külföldi állampolgárok száma idén megduplázódott 2020-hoz képest – közölte szerdán az Agerpresszel Cristian Ungureanu, a területi munkaügyi felügyelőség igazgatója.

Az intézmény adatai jelenleg 718 külföldi állampolgár dolgozik Olt megyében egyéni munkaszerződéssel, szemben a 2020-ban nyilvántartott 334 külföldi munkavállalóval. A legtöbben ázsiaiak, és az építőiparban, a kohászatban, illetve a textiliparban dolgoznak.

Az igazgató a külföldi munkavállalók származási országai között Indiát, Törökországot, Vietnamot, Nepált, Srí Lankát, Banglades, Kínát, Pakisztánt, Ukrajnát, Moldovát, Bulgáriát, Nigériát, Egyiptomot, Fülöp-szigeteket és Kolumbiát említette.A legtöbben ázsiaiak, és az építőiparban, a kohászatban, illetve a textiliparban dolgoznak | Illusztráció: Pixabay

A külföldiek egy része segédmunkás, de vannak köztük kézi csomagolók, szobafestők, kereskedelmi alkalmazottak, kőművesek, ácsmesterek, pékek, sofőrök, villanyszerelők, betonmunkások, szakácsok, géplakatosok, árukezelők, illetve vannak ügyintézők, menedzserek, mérnökök, igazgatók (kereskedelmi, értékesítési, gazdasági, műszaki), hivatásos labdarúgók és orvosok is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Olt megyei munkaerő-elhelyezési ügynökség szóvivője, Elena Iordache elmondta, hogy a múlt évben 175 vállalat összesen 5008 Európai Unión kívüli munkavállaló számára kért munkavégzési engedélyt. A cégek csak akkor alkalmazhatnak külföldieket, ha a meghirdetett állásaik több mint egy hétig betöltetlenek maradtak. Jelenleg a megyében az építőiparban a legnagyobb a munkaerőhiány.

Kapcsolódók

Kimaradt?