banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Készpénzzel vásárolják a lakások többségét

Romániában minden tíz eladott lakásból hatot készpénzzel fizettek ki.

Az országban az első negyedévben nyújtott jelzáloghitelek értéke 1,1 milliárd euró volt, ami 1,3 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest, és az eladott lakások 58,2 százalékát készpénzzel vásárolták - derül ki egy ingatlan-tanácsadó cég jelentéséből, amely az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) statisztikáin alapul.

Fotó: Pixabay

A SVN Credit Románia szerint a jelzáloghitellel vásárolt lakások aránya országos szinten legfeljebb 41,8 százalék volt, 2023 első három hónapjában ez az arány valójában alacsonyabb, figyelembe véve, hogy az említett időszakban bejegyzett jelzáloghitelek összességében tartalmazzák a jelzáloghiteles és a jelzáloghitel-refinanszírozású fogyasztási hiteleket is.

A legnagyobb romániai regionális lakáspiacok közül a készpénzzel vásárolt házak aránya Brassóban volt a legmagasabb, ahol a január-március időszakban eladott házak és lakások több mint 69,5 százalékát ilyen módon vásárolták.
Ugyanakkor a kizárólag önerőből lebonyolított tranzakciók legalacsonyabb arányát Kolozsváron jegyezték fel, több mint 51,6 százalékot, az itt eladott lakások kevesebb mint 48,8 százalékát vásárolták jelzáloghitellel - derül ki az SVN elemzéséből.
Ugyanakkor Bukarestben és Ilfovban az első negyedévben megkötött összes lakásügylet több mint felét (50,2%) kizárólag saját forrásból kötötték, 49,8%-át pedig jelzáloghitellel vásárolták.
Az idézett forrás szerint Temes megyében az eladott lakások mintegy 44,2 százalékát jelzáloghitelből vásárolták, így a 2023-ban bejegyzett új jelzáloghitelek száma alapján országosan a második legnagyobb jelzálogpiacnak számít a Bukarest - Ilfov régió után. Kolozsvár a harmadik, majd Konstanca és Brassó következik a legtöbb új jelzáloghitellel rendelkező régiók rangsorában az idei év első három hónapjában.
A Román Nemzeti Bank (NBR) adatai szerint, amelyeket az SVN Románia központosított, a vizsgált időszakban nyújtott új jelzáloghitelek volumene mintegy 1,1 milliárd eurót tett ki, ami 1,3 százalékkal magasabb, mint 2022 első negyedévében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?