Januárra is marad pénz a fiatal gazdák támogatására

Még januárban is lesz pénz a vidéki beruházásokat finanszírozó ügynökség fiatal gazdáknak szánt pályázati programjában. A novemberi érdektelenség után decemberben már elkezdtek érkezni az igénylések, de a támogatási keretből még jelentős összeg vár kiosztásra.

Grim András és Simon Adrián | Fotó. A szerző felvétele

Erről Simon Adrián, a pályázatok terén járatos szakember számolt be csütörtökön, egy Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón. Őt kérte ugyanis fel Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, hogy a szórványprogramjaik keretében korábban szervezett Sebes-Körös völgyi és Fekete-Körös völgyi gazdafórumok alkalmával ismertesse a helyieknek a pályázati programokat. Mint mondta: fontosnak tartják, hogy minél többen tegyenek le gazdasági pályázatokat, mert szórványban gazdaság nélkül nem tudnak megmaradni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a paradicsomtermesztésre és az állattenyésztésre szánt támogatások mellett a fiatal gazdáknak szánt 70 ezer eurós támogatás szerepel a legnépszerűbb programok között. Ez egy olyan összeg, amelyért érdemes pályázni, lehetőséget ad a fiatal gazdáknak, hogy megtelepedjenek, vélekedett Simon is.

Novemberben ugyanakkor mégis csekély volt az érdeklődés ez iránt. A szakember szerint ez annak tudható be, hogy az érintettek megértették: 80 pont alatti pályázattal nem érdemes pályázni az első körben. Ennek megfelelően decemberben már elkezdtek érkezni a pályázatok, de arra számít, hogy januárban is lesz még pénz a támogatási keretből, amelyekért akkor már a 70 pont alattiak is „versenybe szállhatnak”. Emlékeztett, hogy erre a programra 18 és 40 év közötti fiatal gazdák jelentkezhetnek. Tájékoztatása alapján eddig 275 pályázatot nyújtottak be 19,25 millió euró összértékben, miközben a program teljes kerete 175 millió euró.

Simon tapasztalata szerint általánosságban véve a gazdák már elég jól eligazodnak a különböző pályázati programok között, ugyanakkor vannak nagyobb horderejű projektek, amelyeket azért konzultánsra bíznak. Közben elindultak a mezőgazdasági gépek vásárlását támogató projektek, de ahogyan az összeg nő, úgy emelkedik a pályázathoz szükséges önrész is. Ebben a programban 300 ezer euróig van a projektámogatás, ugyanakkor építkezéshez akár kétmilliós összegre is lehet pályázni áprilisig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?