Január elsejétől megszűnt a „tamponadó” az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban január elsejétől áfamentessé váltak a menstruációs termékek. A korábbi 5 százalékos „tamponadó” eltörlését a Brexit tranziciós időszakának lezárulása tette lehetővé, az európai uniós törvények értelmében ugyanis az egészségügyi termékek nem lehetnek áfamentesek, írja a CNN.

„Büszke vagyok rá, hogy megvalósítottuk a tamponadó eltörlésére tett ígéretünket. A menstruációs termékek alapvető szükségletet elégítenek ki, ezért az a helyes, hogy áfamentesek legyenek” – jelentette ki Rishi Sunak pénzügyminiszter.

A tamponadó eltörlése mellett kampányolók évek óta szexistának és elévültnek tartják a menstruációs termékekre kivetett adót, illetve azt, hogy ezeket luxuscikkeknek nyilvánítják.

Novemberben Skócia a világon elsőként vezette be a menstruációs termékekhez, tamponokhoz és betétekhez való ingyenes hozzáférést a nyilvános mellékhelyiségekben.

Eddig csak néhány ország tette áfamentessé ezeket a termékeket: Kanada, India, Ausztrália, Kenya és több amerikai állam.

Németország csökkentette a női higiéniás termékek adóját, miután luxuscikk helyett napi szükségletként határozta meg őket.

(Címlapkép: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?