Menstruációs szegénységről szóló dokumentumfilm nyert Oscar-díjat

Könnyek között vette át a legjobb rövid dokumentumfilm kategória Oscar-díját Rayka Zehtabchi iráni-amerikai rendező vasárnap este a Los Angeles-i Dolby színházban szervezett gálán. A Period. End of Sentence című alkotás a menstruációs szegénység súlyos társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet.

„Nem azért sírok, mert épp menstruálok” – mondta Rayka Zehtabchi. „Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy menstruációról szóló film Oscart nyert” – kezdte köszönőbeszédét a rendező.

A Period. End of Sentence arra világít rá, hogy az indiai lányok hatalmas részének nincs hozzáférése egészségügyi betétekhez vagy tamponokhoz, ezért gyakran nem higiénikus megoldásokhoz folyamodnak a menstruációjuk idején, illetve otthon maradnak, ami gyakran havi egy hét hiányzást jelent az iskolából, és végül a tanulás feladásához vezet. A film a The Pad Projectet is bemutatja, amelynek célja az egészségügyi termékek terjesztése a fejlődő országokban.

A menstruációs szegénység egyébként nem csak a fejlődő vagy a szegény országokat érinti. Nemrég egy magyar egyperces mobilfilm is készült a témában, amelyet a párizsi Mobil Film Fesztiválon díjaztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?