Oscar 2019: a Zöld könyv az év filmje, a legtöbb díjat a Bohém rapszódia kapta

A Freddie Mercury életét feldolgozó Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) öt jelölésből négyet díjra váltott a 91. Oscar-gálán vasárnap este Los Angelesben. A harminc év után először műsorvezető nélkül zajló díjátadót ráadásul a Queen és Adam Lambert énekes nyitotta a We Will Rock You és a We Are the Champions dalaikkal.

Az akadozó forgatás után hatalmas közönségsikert arató, a kritikusokat viszont megosztó Queen-film mellett a legjobb film Oscar-díjával kiemelt figyelmet kapott a fekete zenész és fehér sofőrje barátságáról szóló Zöld könyv (Green Book), illetve Alfonso Cuarón mexikói rendező Roma című fekete-fehér filmje, amellyel a Netflix gyártóként először került az Oscar-gála élvonalába, még ha a fődíjat nem is vitte haza.

A Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) a legjobb színész (Rami Malek) Oscar-díja mellett filmvágásért, hangvágásért és hangkeverésért kapott elismerést.

A Zöld könyv (Green Book) a legjobb filmnek járó Oscar-díj mellett elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb mellékszereplő (Mahersala Ali) díját is.Szintén három szobrot kapott a tíz díjra jelölt Roma: Alfonso Cuarón lett a legjobb rendező és a legjobb operatőr, a Mexikóváros egyik negyedében játszódó, nosztalgikus film emellett megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést is. Cuarón egyébként az első rendező, aki az operatőri Oscart is megkapta ugyanazért a filmjéért.

A szintén tíz kategóriában jelölt A kedvenc (The Favourite) csupán egy díjat kapott: az Anna királynőt alakító Olivia Colman elhalászta a legjobb női főszereplő Oscar-díját az esélyesnek tartott Glenn Close (A férfi mögött / The Wife) elől, aki hetedszer sem kapta meg az elismerést.

Lady Gaga színésznői debütje, a Csillag születik (A Star is Born) nem váltotta be az eleinte hozzá fűzött reményeket, de azért nem maradt díj nélkül: ha színészi Oscart egyelőre nem is, de a legjobb betétdalért (Shallow) járó Oscart az amerikai énekesnő vihette haza. A film rendezőjével és másik főszereplőjével, Bradley Cooperrel elő is adták a díjazott szerzeményt:

Spike Lee öt korábbi jelölése után végre átvehette első Oscar-díját: a hat kategóriában is jelölt Csuklyások: BlackKklansmant a legjobb adaptált forgatókönyvért ismerték el.

A Fekete Párduc (Black Panther) című képregényfilm is több Oscar-szobrot gyűjtött össze a díjátadón: a filmzenét komponáló Ludwig Göransson elismerésén kívül a jelmez és a legjobb díszlet Oscarját is elnyerte. Afroamerikai művészként a jelmeztervező Ruth E. Carter és a díszlettervező Hannah Beachler is elsőként lett Oscar-díjas a maga kategóriájában.

Regina King, a Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk) című filmért megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscarját.

Az egész estés animációs filmek között a Pókember - Irány a Pókverzum (Spider-Man: Into the Spider-Verse) című alkotást jutalmazta a filmakadémia. A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta. A rövid dokumentumfilmek mezőnyében az indiai nőkről szóló Period. End of Sentence alkotói nyertek. A legjobb vizuális effektusokért Az első ember (The First Man) című filmet díjazta az amerikai filmakadémia.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin alkotása, a Free Solo nyert, amely Alex Honnoldról szól, aki a világon elsőként mássza meg biztonsági felszerelés nélkül a kaloforniai Yosemite Nemzeti Park 900 méter magas El Capitan sziklafalát.

A díjazottak teljes listája itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?