Fellélegezhetnek a gazdák, marad az ukrán gabonaimport korlátozása

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint Brüsszelben „megértették a gazdák nehézségeit”.

Az Európai Bizottság (EB) engedett az öt uniós tagállam, Románia, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária kérésének, miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé teszi számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más országokba történő tranzitforgalmat.

Elérték céljukat a korábban tüntető gazdák Fotó: Agerpres

Ezt a megállapodást hétfőn a testület szeptember 15-ig meghosszabbította Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára” – idézte az MTI a bizottság indoklását. 

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozások meghosszabbítása is igazolja, hogy az EB megértette a gazdák nehézségeit. Az olcsó ukrán gabona miatt nehéz helyzetbe került gazdáknak megítélt uniós támogatás második részlete kapcsán a mezőgazdasági tárca vezetője azt mondta, az EB egyelőre arra vár, hogy Magyarország oldja fel az ukrán termékekre egyoldalúan kivetett korlátozásokat. Az EB ezt szabta meg feltételként az összesen 100 millió eurós támogatás folyósításához, amelyből Románia csaknem 30 millió eurót kapna” – idézte az Agerpres a tárcavezetőt. 

Petre Daea elégedett a döntéssel Fotó: Agerpres

Közben a Portfólió portál beszámolója szerint az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy nem lát esélyt a július közepén lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítására. A globális jelentőségű egyezményt nagy nehézségek árán két hónapra hosszabbították meg a felek május közepén, azonban a viták ismét kiújultak: pénteken Kijev közölte, Moszkva felrúgta a megállapodást a hajók regisztrációjának akadályozásával, míg Oroszország az ammóniaszállítás kapcs az ammóniaszállítás kapcsán fogalmazta meg elégedetlenségét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?