Ezek az országok dominálták a világ turizmusát 2023-ban

Franciaország volt a legnépszerűbb célország, míg a legtöbb pénzt a kínaiak költötték külföldön.

Összeállította az idegenforgalomra legtöbbet költő és a leglátogatottabb országok toplistáját az ENSZ turisztikai szervezete (UNT). Tavaly a kínai turisták költötték a legtöbb pénzt külföldön, 183 milliárd dollárt. 2022-ben még az amerikaiak voltak az elsők, tavaly azonban a második helyre szorultak 114 milliárd dollárral.Fotó: Facebook/Ville de Paris

Európában a német és az brit utazók hagyták a legtöbb pénzt külföldön, 104, illetve 102 milliárd dollárt. Az ötödik helyen a kanadaiak állnak, majd az olaszok és az indiaiak következnek, írja az economedia.ro.

Az UNT adatai szerint tavaly is Franciaország volt a világ legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, mintegy 100 millió külföldi turistával. Spanyolországot 85 millióan keresték fel, az Amerikai Egyesült Államokat 66 millióan, Olaszországot 57 millióan, Törökországot pedig 55 millióan.

A tíz legnépszerűbb célország között két további európai is szerepel, Németország és Ausztria. A Kínába látogatók száma drasztikusan visszaesetett az elmúlt években: 2019-ben még 65,7 millióan keresték fel a távol-keleti országot, tavaly azonban már csak 35,5 millióan.

A legnagyobb idegenforgalmi bevételeket elkönyvelő államok toplistája nem esik egybe a leglátogatottabbakéval. A legnagyobb, 164 milliárd eurós bevételt az Egyesült Államoknak hozta a turizmus. Spanyolországban az ágazat bevételei 86 milliárd eurót tettek ki 2023-ban, Nagy-Britanniában 69, Franciaországban 64, Olaszországban pedig 52 milliárd eurót. Az első tíz között van még az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Ausztrália, Kanada és Japán.

Románia jelentéktelen mellékszereplő a globális turizmusban mind az országba látogató külföldiek számának, mind pedig az ágazat által generált bevételeknek a tekintetében.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?