banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csíkszeredában tanácskozott a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma

Negyedik ülését tartotta az elmúlt csütörtökön a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma, amelynek házigazdája a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt. Az ülés napirendjén kiemelt elemként egy közös, helyi gazdasági körkép kialakítása szerepelt, valamint a helyi- és regionális reprezentáció lehetőségei, kérdésköre.

A csíkszeredai megbeszélésen aktuális tervezetként terítékre került országos minimálbéremeléssel kapcsolatban a szervezetek képviselői egyértelművé tették: mint konkrét intézkedést, a 200 lejes adómentes emelést elfogadhatónak tartják, azonban a támogatásukat számos további, szükségesnek ítélt intézkedéstől tennék függővé – közölték a fórum összegzéseként a résztvevők. Meglátásuk szerint, ellenkező esetben sem a gazdaság teljesítménye nem fog növekedni, sem az életszínvonal nem fog ténylegesen emelkedni.

A megoldandó kérdések között elhangzott az EU-s pénzekhez való nehézkes hozzáférés, a túlbürokratizált és lassú adminisztráció, az állami szolgáltatások minősége, a jelenlegi adózás eredményeként beragadt belföldi tőke, a nem megfelelően irányított külföldi tőke, a fekete- szürke- és láthatatlan gazdaság erősödése.

Az energiaárak rohamos emelkedése kapcsán a Fórum tagjai egy közös energiabeszerzési procedúra elindításának lehetőségét is megvizsgálták. A továbblépés érdekében, döntésük alapján, ehhez további találkozókat és egyeztetéseket fognak szervezni a jövőben.

Az országos érdekérvényesítési erőfeszítésekkel összefüggésben a tagok tapasztalatai a román, országos szervezetekkel szerteágazónak bizonyultak az elmúlt években. Ezen tapasztalatokra építve a Fórum tagjai közösen céloznák meg az együttműködés kialakítását valamely országos képviselettel. Ennek szellemében a következő ülés egyik napirendi pontjaként határozták meg ezen országos szervezetekkel való kapcsolatfelvételt.

Végezetül a fórumban résztvevő tagok együttműködése elmélyítésének igénye kapcsán további lehetőségeket körvonalaztak, mint például közös programok szervezése, vagy egymás érdekvédelmi erőfeszítéseinek támogatása.

Az SZVSZF elkövetkező, ötödik találkozóját decemberben fogják tartani, házigazdája a Kovászna megyei Vállalkozók Egyesülete (ASIMCOV) lesz.

(Borítókép: Csíki Vállalkozók Egyesülete)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?